Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Pirmą kartą Glazgo kino festivalyje – trijų Baltijos šalių filmai

Lietuvos kultūros institutas

Sėkmingai pradėję 2018-uosius, trys Baltijos šalys tęsia valstybių šimtmečių minėjimą pasaulyje. Šiuo metu vykstančiame Glazgo kino festivalyje Lietuva, Latvija ir Estija pristatomos specialia šventine kino programa „Pure Baltic“. Greta proginių peržiūrų, programą papildys pirmasis Airijos ir Baltijos šalių kino industrijos profesionalus subursiantis susitikimas, kuriame bus pristatomos mūsų regiono galimybės bendrai filmų gamybai.

Kino programą sudaro keturi nauji, žanro įvairovę atskleidžiantys, dinamiški šalis garsinantys filmai. Lietuvai atstovauja Toronto kino festivalyje debiutavusi režisierės Eglės Vertelytės tragikomedija „Stebuklas” ir Kanų kino festivalį sukrėtusi bendros gamybos su Lietuva drama „Nuolankioji” (rež. Sergejus Loznitsa). Latvijos kinui atstovauja režisieriaus Aik Karapetian trileris „Pirmagimis“, o Estijai – Jaak Kilmi veiksmo komedija „Disidentai“.

„Stebuklo” ironiška istorija pasakoja apie sisteminių pokyčių laiką prieš dvidešimtį metų. Irena, stipri moteris, ant kurios pečių laikėsi visas Biednių kaimo kolektyvinis ūkis, nesėkmingai bando išlaikyti kiaulių fermą ir jos darbininkus. Padėti jai gali tik stebuklas. Ir jis įvyksta! Į kaimą atvažiuoja žavingas amerikietis. Jis pažada: kentėti liko nedaug – jis išgelbėsiąs kiaulių fermą ir kaimą nuo bankroto. Ar Bernardas padės Irenai išgelbėti kiaules? O gal pats pakiš jiems kiaulę? Filmo „Stebuklas“ seansuose dalyvaus pagrindinio vaidmens atlikėja aktorė Eglė Mikulionytė ir prodiuseris Lukas Trimonis.

Įkvėptas Dostojevskio apsakymo, režisierius Sergejus Loznitsa nukelia žiūrovus į teisiškai nepažabotą Rusiją. Moteris iš mažo Rusijos miestelio dirba vietinėje degalinėje. Vieną dieną siuntinys, kurį ji išsiuntė vyrui, atliekančiam bausmę kalėjime, grįžta su prierašu „grąžinti siuntėjui“. Vienintelis būdas išsiaiškinti, kodėl siuntinys nebuvo įteiktas jos vyrui – keliauti į kalėjimą, kuris yra atokioje Rusijos vietovėje, ir informacijos ieškoti ten. Taip prasideda pažeminimo ir smurto istorija.

Programą įgyvendina Lietuvos kino centras ir Lietuvos Respublikos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Justė Kostikovaitė.

Maloniai kviečiame į filmų peržiūras, kurios įvyks kovo 1-4 dienomis.
Adresas: Glasgow Film Theatre, 12 Rose Street, Glasgow, G3 6RB.
Daugiau informacijos: https://glasgowfilm.org/glasgow-film-festival/shows/pure-baltic