Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

JK sostinėje pristatytas mokslinis tyrimas apie Lietuvos menininkus 1968 m. Londono parodoje

Lietuvos kultūros institutas

Processed with VSCO with a5 preset

Sausio 25 dieną lietuvių menotyrininkė, dizaino istorikė Karolina Jakaitė pristatė savo mokslinį tyrimą apie lietuvių menininkus, dalyvavusius parodoje Londone 1968 metais. Prancūzų instituto organizuojamas The Night of Ideas yra globalus renginys, jungiantis daugelį institucijų (Europos Komisiją, Londono imperatoriškąjį koledžą, Viktorijos ir Alberto muziejų, Londono karališkasis koledžą ir kt.). Šių metų renginio programą įkvėpė 1968 metų Paryžiaus protestų sloganas „Power to the Imagination”.

Karolina Jakaitė pristatė savo tyrimą diskusijoje „Imagining Revolutions” (liet. Įsivaizduojant revoliucijas). Temai atskleisti svečiai pasirinko skirtingas perspektyvas – nuo meno ir literatūros, iki įvykių, kurie pakeitė istoriją – Napoleono įsiveržimas į Milaną, Baltijos kelias, Prahos protestai. Karolinos Jakaitės tyrimo pristatymas puikiai papildė diskusiją. Įkvepiančioje prezentacijoje lietuvių tyrėja paaiškino lietuvių menininkų dalyvavimo Londono parodoje svarbą, užsimindama apie labai svarbius Lietuvos istorijos įvykius ir kitose pasaulio šalyse prasidėjusias revoliucijas, kurios galimai turėjo įtaką valdžios pasikeitimams Rytų Europoje.

Diskusijos metu dalyviai ir publika iškėlė labai daug įdomių klausimų. Vienas iš diskusijos dalyvių – legendinis britų režisierius Kenas Loachas, kurio filmai The Wind That Shakes the Barley (2006) ir I, Daniel Blake (2016) yra apdovanoti Auksine palmės šakele Kanų kino festivalyje. Reaguodamas į publikos klausimus, režisierius pasiūlė žodį „revoliucija” vartoti atsakingiau, pastebėjo,  kad ne viskas, kas vyksta socialiai aktyvioje visuomenėje, gali būti traktuojama kaip revoliucija. Kenas Loachas paminėjo Karolinos Jakaitės prezentaciją, užsimindamas apie tai, kad politinė laisvė nebūtinai reiškia ekonominę laisvę, referuodamas į savo atliktą tyrimą, kurio metu buvo tiriamos imigrantų ir analizuojamos lietuvių moterų darbo sąlygos Rytų Anglijoje. Būdamas aktyvus leiboristas, Kenas Loachas šiuo pavyzdžiu priminė, kad ekonominė laisvė ir žmogaus gerovė  yra vienodai svarbi, kaip ir politinė laisvė.

Karolinos Jakaitės dalyvavimą The Night of Ideas užtikrino Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos Ambasada Didžiojoje Britanijoje, bendradarbiaujant Prancūzų kultūros instituto Londone atstovei Lucie Campos ir Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Justei Kostikovaitei.

https://www.kcl.ac.uk/artshums/depts/complit/eventrecords/2017-18/Imagining-Revolutions-%E2%80%93-the-50th-anniversary-of-the-Paris-protests-of-May-1968.aspx