Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Varšuvoje pristatomos Stasio Eidrigevičiaus knygos

Lietuvos kultūros institutas

2018 m. sausio 24 d. Lietuvos kultūros centre Varšuvoje vyks susitikimas su vienu žymiausių šiuolaikinių lietuvių ir lenkų dailininku, grafiku, plakatų autoriumi, poetu, režisieriumi Stasiu Eidrigevičiumi.

Kaip rašoma kultūros atašė Lenkijoje Rasos Rimickaitės pranešime, renginį ves literatūrologė dr. Jūratė Čerškutė.  Susitikimo metu bus pristatytos tiek paties Stasio rašytos, tiek ir jo iliustruotos knygos: leidyklos „Apostrofa“ išleista ir 2016 m. Metų knygos apdovanojimui nominuota, autoriaus piešiniais ir fotografijomis iliustruota bei medžiagos iš autoriaus asmeninio archyvo kupina knyga „Giedanti gaidžio galva“, tos pačios leidyklos išleista ir Stasio Eidrigevičiaus iliustruota lenkų poeto Tadeuszo Różewicziaus eilėraščių rinktinė „Vanduo puodelyje“. Taip pat bus pristatyta žinomo lenkų rašytojo, vertėjo ir scenarijų autoriaus Zbigniewo Batkos parašyta ir Stasio iliustruota bei leidyklos „Gelmės“ išleista knyga „Atgalios arba lemtingos nederamų knygų skaitymo pasekmės“, už kurią 1986 m. Barselonoje dailininkas buvo apdovanotas Premio Catalonya. Knygų sąraše – ir serijoje „Visa Lietuva skaito vaikams“ išleista ir Stasio iliustruota knyga „Berniukas ir jo mylinti širdis“ bei „Kultūros barų“ išleista knyga „41 Ilganosio nuotykis“, kurioje gausu S. Eidrigevičiaus sukurtų vaizdų ir tekstų.

Skaitytojams Stasys Eidrigevičius pasakos ne tik apie savo knygas, iliustracijos meną, bet ir dalysis prisiminimais apie Lietuvą, pasakos apie čia suorganizuotas parodas, Lietuvos, Lenkijos ir užsienio menininkus, su kuriais jam teko susitikti ir drauge kurti.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, daugybės Lietuvos, Lenkijos ir tarptautinių apdovanojimų laureatas Stasys Eidrigevičius gimė ir užaugo Lietuvoje, atvykęs į Lenkiją tapo vienu žymiausių dailininkų, sukūrė gausybę tapybos, grafikos kūrinių, ekslibrisų, plakatų, miniatiūrų, knygų viršelių. Stasio Eidrigevičiaus kūryba yra plačiai žinoma ne tik Lietuvoje ir Lenkijoje, bet ir pasaulyje. Jis iliustravo daugiau nei 40 knygų, suorganizavo daugiau nei šimtą parodų.

Lietuvos kultūros centre susitikimai su S. Eidrigevičiumi, jo parodos vyksta nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atgavimo 1990 metais.