Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Po 25 metų pertraukos prestižinėje Londono meno rezidencijoje – lietuvis menininkas

Lietuvos kultūros institutas

Prieš mažiau nei mėnesį Lietuvos Respublikos ambasada JK ir Lietuvos kultūros institutas kvietė lietuvius menininkus sudalyvauti konkurse gauti stipendiją didžiausioje tarptautinėje rezidencijų programoje Delfina Foundation. Kaip rašoma Lietuvos kultūros atašė JK Justės Kostikovaitės pranešime, 2017 m. gruodžio 20 d. buvo paskelbtas rezidencijos laimėtojas – menininkas Robertas Narkus.

Delfina Foundation stipendiją yra laimėję tokie menininkai kaip Mark Wallinger, Jane & Louise Wilson, Tacita Dean, Martin Creed, Glenn Brown, Chantal Joffe, apie jų darbus rašoma garsiausiuose pasaulio žinių leidiniuose: Financial Times, New York Times, Art Review, Frieze, Artforum ir kt.

Pasak Delfina Foundation, į konkursą, skirtą lietuvių menininkui atrinkti, fondas gavo net 50 paraiškų iš Lietuvos menininkų. Nors buvo daug labai stiprių kandidatų su stipriais pasiūlymais, komisija, kurią sudarė Delfina Foundation kuratorė Hena Lee ir direktorius Aaron Cezar, atrinko menininką Robertą Narkų, kurio meninės praktikos ašis yra performatyvumas. Robertas Narkus veikia tam tikrais principais, kuriais organizuoja ne tik savo meninės produkcijos gamybą, bet ir savo mąstymą, santykius su visuomenės nariais ir korporacijomis.

Įdomu pažymėti, kad prieš 25 metus, 1992-ais metais rezidencijų programoje, kuri tada buvo įsikūrusi Londono rytuose – Stratforde, dalyvavo lietuvių menininkas Deimantas Narkevičius. 90-ųjų pradžioje Delfina Foundation programa vadinosi “Delfina Studio Trust“. Deimantas Narkevičius teigia, kad buvimas tuo metu Londone suteikė įžvalgų, kurios kardinaliai pakeitė jo domėjimosi lauką ir pasaulėžiūrą.

Delfina Foundation – tai menininkų rezidencija, kurioje ugdomi naujosios kartos menininkai ir kuratoriai. Įsikūrusi naujai renovuotuose Edvardo epochos namuose netoli Bekingemo rūmų, ši nevyriausybinė organizacija puoselėja meno talentus, rūpinasi rezidencijų ir viešųjų programų paramos klausimais. Organizacija bendradarbiauja ne tik su Jungtinės Karalystės, bet ir tarptautiniais partneriais visame pasaulyje iš Šiaurės Afrikos, Afrikos, Brazilijos, Turkijos, Bangladešo, Indijos, Čekijos ir kitų šalių institucijomis ir menininkais. Tai yra globaliai veikiantis ir globalią svarbą turintis meno fondas.

Delfina Foundation yra įkurta filantropės Delfina Entrecanales, kuri už savo labdaringą veiklą yra gavusi Didžiosios Britanijos karalienės Britanijos imperijos komandoro ordiną (CBE).

Projektas vykdomas bendradarbiaujant Lietuvos kultūros atašė Juste Kostikovaitei, Lietuvos kultūros institutui ir rėmėjams – meno entuziastėms Ilmai Nausėdaitei, Monikai Mačiulytei bei Londono “British-Lithuanian Society”.

Robertas Narkus gimė 1983 m. Vilniuje. Jis yra Patafizikos Instituto ir menininkų dienos centro „Autarkia“ Vilniuje įkūrėjas, eksperimentinės inžinerijos stovyklos „eeKūlgrinda” bei menininkų bei technologijų ir mokslo kompanijų bendradarbiavimo platformos „Vizionierius“ organizatorius. Menininkas 2010 m. apsigynė Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijų meno magistro laipsnį, o 2015 m. meno magistro laipsnį „Sandberg institute“ Gerrit Rietveld meno akademijoje Amsterdame. Robertas Narkus kuria fotografijas, instaliacijos ir skulptūras, videofilmus, naudoja rastus objektus, taip pat yra vienas pirmųjų menininkų, kūrybai naudojęs virtualios ir papildytos realybės medijas. Savo meninę praktiką kūrėjas apibūdina kaip aplinkybių vadybą atsitiktinumų ekonomikoje: „Meninis metodas, kurį vystau, remiasi verslo modelių adaptacija, kai meno kūriniai atsiranda kaip šalutiniai efektai, tai yra kaip artefaktai, trofėjai, įrankiai, priemonės, scenografija, butaforijos siekiant tam tikro tikslo“.

Daugiau informacijos:

http://delfinafoundation.com/

http://www.britishlithuaniansociety.org.uk/