Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Andrejaus Polukordo paroda – nacionalinėje Varšuvos meno galerijoje

Lietuvos kultūros institutas

2017 m. lapkričio 10 d.  Varšuvoje, Nacionalinės meno galerijos „Zachęta“ projektų erdvėje atidaroma Lietuvos menininko Andrejaus Polukordo paroda „Išrautos širdies istorija“.

Rudenį Lietuvos kultūros instituto vykdomos Ekspertų vizitų programos metu Lietuvą aplankiusi „Zachęta“ kuratorė Magda Kardasz pasirinko būtent 1990 m. gimusį, Vilniuje ir Vienoje gyvenantį bei kuriantį Lietuvos menininką Andrejų Polukordą.

A. Polukordas 2011 – 2015 m. mokėsi Vienos dailės akademijoje, 2016 m. pelnė Kunstahlle Prize Vienna apdovanojimą. Pasak Magdos Kardasz, A. Polukordas savo tapyba, piešiniais, instaliacijomijs, performansais ir video darbais kuria absurdiškas, kartais komiškas situacijas, kupinas dvigubų prasmių ir daugialypiškumo. Savo menines akcijas jis dažniausiai įgyvendina plenere, nors dažnai naudojasi architektūros ir miesto infrastruktūros teikiamomis galimybėmis.

Parodos koncepcija gimė po A. Polukordo apsilankymo Varšuvoje, kur menininkas klausė savęs, kas yra nauja vieta, į kurią atvykstame, ar mūsų gimtasis miestas visada lieka su mumis, ar naujų vietų, į kurias mus nuveda likimas, įsimylėjimas reiškia gimtųjų vietų išdavystę. Pasak parodos kuratorės, menininkas nevengia romantiškų klausimų, todėl nestebina nei toks parodos pavadinimas, nei parodos forma, kurios pagrindiniu motyvu tapo širdis. Taigi, pasak parodos kuratorės, „Išrautos širdies istorija“ – tai sentimentalus kičo estetikos nevengiantis pasakojimas apie susidraugavimą su vietomis ir žmonėmis.

A. Polukrodo parodos metu bus pristatytos didelio formato nuotraukos ir filmas, dokumentuojantis ankstesnius menininko projektus, taip pat piešiniai ir objektai, pavadinti efemeriškomis skulptūromis.

Paroda veiks iki 2018 m. sausio 7 d. Parodos eksponavimo metu, t.y. lapkričio 24 d. Nacionalinės meno galerijos „Zachęta“ projektų erdvėje taip pat įvyks Adomo Narkevičiaus paskaita apie šiuolaikinį Lietuvos meną bei grupės „Withour Letters“ koncertas. Gruodžio 14 d. Lietuvos Nacionalinės dailės galerijos kuratorė Eglė Juocevičiūtė Varšuvos galerijų savininkams pristatys jaunuosius Lietuvos menininkus ir jų kūrybą.

Projektą organizavo LR kultūros atašė Lenkijos Respublikoje ir Nacionalinė meno galerija „Zachęta“, projektą koordinavo Lietuvos kultūros institutas.

Daugiau informacijos apie parodą čia:

https://zacheta.art.pl/pl/wystawy/andrej-polukord-historia-wyrwanego-serca?filters=eyJhY3RpdmUiOjEsInR5cGUiOlsiZXhoaWJpdGlvbiIsInNwb2pyemVuaWEiXSwiZGF0ZV9mcm9tIjp7InZhbHVlIjoiMjAxNy0xMS0wNyIsIm9wZXJhdG9yIjoiPiJ9LCJvcmRlciI6ImRhdGVfZnJvbSAifQ%3D%3D