Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Meno centre Paryžiuje – Linos Lapelytės operos pristatymas

Lietuvos kultūros institutas

Spalio 22 d. Paryžiuje įspūdingame meno centre Palais de la Découverte, įsikūrusiame Eliziejaus laukuose,  buvo pristatytas lietuvių  menininkės Linos Lapelytės originalus performansas–opera Candy Shop – the Circus. Šiame kūrinyje – 7 moterys dainininkės, vyrų choras, būgnininkas, bei hiphipo tekstų, elektroninės muzikos ir video instaliacijų kombinacija.

Menininkės performansas buvo pakviestas į tarptautinį FIAC OFF performansų festivalį Parades,  rengiamą bendradarbiaujant su Luvro ir Palais de la Découverte muziejais. Šis festivalis buvo vienas iš visą savaitę Paryžiuje Grand Palais rūmuose vykusios svarbiausios šiuolaikinio meno tarptautinės mugės FIAC programos dalių.

Vilniuje ir Londone gyvenanti Lina Lapelytė pastaruoju metu aktyviai dalyvauja tarptautiniuose renginiuose, pernai ji pasirodė BBC proms, Tate modern projektuose Londone, savo kūrybą pristatė Spor festivalyje Danijoje, Alles Gut Vienoje, Ikon galerijoje Birmingeme.  Liną Lapelytę ypač domina šiuolaikiškos performatyvumo formos, artimos tiek šiuolaikinės operos žanrui, tiek ir performansui. Pasak menininkės, pastarųjų metų kūriniuose „Geros dienos!“,  „Candy Shop“, „Hunky Bluff“ ji gilinasi į išvietinimo, kitoniškumo ir grožio temas.

Linos Lapelytės amplua yra daugialypis: ji – kompozitorė, garso menininkė, smuikininkė, vokalistė, performanso ir šiuolaikinės operos kūrėja. Nuo pat ankstyvojo kūrybos etapo menininkė daug dėmesio skyrė improvizacinei muzikai, savo pasirodymuose unikaliu, savitu stiliumi derindama smuiko ir elektronikos skambesį.

2014 m. kolektyvinis kompozitorės Linos Lapelytės, dramaturgės Vaivos Grainytės ir režisierės Rugilės Barzdžiukaitės darbas – opera „Geros dienos!“ buvo apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią lietuvių autoriaus pastatymą. 2013 m. Švedijoje vykusios Tarptautinės scenos menų bienalės metu Tarptautinis teatro institutas (ITI) šią operą iš daugiau kaip 400 darbų iš 35 valstybių atrinko į konkurso „Music Theatre NOW“ finalą, kur spektaklis buvo įvertintas „Globe Teana-Theatre Observation“ prizu – kvietimu pristatyti operą šiuolaikinio teatro festivalyje ACT Šanchajaus Dramos menų centre. Ši konceptuali minimalistinė opera taip pat buvo pristatyta vizionieriškame operos-teatro ir muzikos-teatro festivalyje „Prototype“ Niujorke, teatro festivaliuose „Auksinė kaukė“ Maskvoje ir „Sirenos“ Vilniuje, o jos premjera įvyko 2011 m. šiuolaikinės operos festivalyje „Naujosios operos akcija“.

Linos Lapelytės kūrybos pristatymas  tarptautiniame performansų festivalyje Paryžiuje buvo organizuojamas bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu.

Daugiau info: https://www.fiac.com/hors-les-murs/Performances/lina-lapelyte/

http://www.linalapelyte.com/