Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Poznanėje – Lietuvos kultūros savaitė

Lietuvos kultūros institutas

2017 m. spalio 14-22 d. Lenkijos vakarų regiono mieste Poznanėje rengiama Lietuvos kultūros savaitė.

Per devynias festivalio dienas Poznanėje vyks daugiau nei 10 Lietuvos kultūrą pristatančių renginių: smūtkelių parodos iš privačios Gedimino Petraičio kolekcijos atidarymas Nacionaliniame muziejuje Poznanėje, kurio metu vyks kanklininkės Žemynos Trinkūnaitės koncertas, susitikimas su lietuvių rašytoju Herkumi Kunčiumi, jo knygų lenkų kalba (leidykla KEW) pristatymas bei susitikimas su lenkų rašytoju Piotru Kępinskiu ir literatūros istoriku, profesoriumi Piotru Sliwinskiu, lietuvių meninių ir trumpo metražo filmų peržiūros (be kitų bus parodytas ir Šarūno Barto filmas „Šerkšnas“), Kęstučio Kasparavičiaus iliustracijų parodos atidarymas ir kūrybinės dirbtuvės, o taip pat dailininko ką tik pasirodžiusios lenkų kalba knygos „Dingęs paveikslas“ (vertė Malgorzata Gieraltowska, leido leidykla „Ezop“) pristatymas.

Poznanės miesto gyventojų ir svečių taip pat laukia susitikimas su itin Lenkijoje populiaraus romano „Silva rerum“ autore, rašytoja Kristina Sabaliauskaite, kurios romano antrąjį tomą į lenkų kalbą jau baigia versti pirmojo tomo vertėja Izabela Korybut-Daszkiewicz. Susitikimą ves vienas žymiausių Lenkijoje publicistų ir kultūros laidų vedėjų Michal Nogas.

Lietuvos kultūros savaitės Poznanėje metu taip pat bus pristatytas Lenkijoje daugybę apdovanojimų pelniusios aktorės Birutės Marcinkevičiūtės spektaklis „Dostojevskio angelai“, taip pat vyks susitikimas su lenkų kalba pasirodžiusios knygos „Izraelio skoniai“ autore Nida Degutiene, kuri ne tik pasakos apie Lietuvos žydų virtuvę, bet ir praves kulinarines dirbtuves viename žymiausių Poznanės restoranų.

Lietuvos kultūros savaitės programoje nepritrūks ir koncertų: spalio 20 d. Kališe, o 21 d. Poznanėje koncertuos džiazo kvartetas „Tree Stones Quartet“ (Kęstutis Vaiginis, Dmitrijus Golovanovas, Kaspars Kurdeko, Peedu Kass), Kęstutis Vaiginis ir Dmitrijus Golovanovas pakeliui į Poznanę gros ir Varšuvoje. Na o Lietuvos kultūros savaitę Poznanėje užbaigs žymios dainininkės ir jidiš kultūros tyrinėtojos Marijos Krupoves atliekamų daugiakultūrinio Vilniaus dainų koncertas bei spalio mėnesį Poznanėje įvyksiančios Lituanistikos dienos.

LR kultūros atašė Lietuvos kultūros savaitės renginius Poznanėje organizuoja drauge su nevyriausybine organizacija „Dom Bretanii“, Nacionaliniu muziejumi Poznanėje, Poznanės miesto ir Didžiosios Lenkijos vaivadijos savivaldybėmis, Europos Komisijos atstovybe Varšuvoje. Tarp projekto partnerių yra beveik 20 kultūros institucijų ir organizacijų. Paramą Lietuvos kultūros savaitės renginiams Poznanėje ir Kališe skyrė taip pat ir Lietuvos Garbės konsulas Poznanėje Benedykt Dubski.

Daugiau informacijos apie parodą rasite čia:

http://dombretanii.org.pl/wp-content/uploads/2017/09/Program-Festiwal-Kultur-Europy-Litwa.pdf

http://dombretanii.org.pl/wydarzenia-kulturalne/imprezy-cykliczne/festiwal-kultur-regionow-europy

http://www.kinomuza.pl/muza_events/611

http://poznan.carpediem.cd/events/4715198-anio-y-dostojewskiego-monodram-birut-mar-at-scena-na-pi-trze/

http://poznan.carpediem.cd/events/4722456-tree-stones-quartet-ix-festiwal-kultur-europy-litwa-at-blue-note-pozna/

http://poznan.carpediem.cd/events/4711158-rozmowa-litwina-z-polakiem-ix-festiwal-kultur-europy-litwa-at-dom-bretanii-rynek-37-poznan/

 

LR kultūros atašė Lenkijos Respublikoje Rasa Rimickaitė