Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Nežmogiškoji energetika – lietuvių menininkų iššūkis pietinėje Anglijoje

Lietuvos kultūros institutas

2017 m. rugsėjo 2 – 4 dienomis Jungtinėje Karalystėje atidaroma šiuolaikinio meno trienalė, vykstanti Folkstono miesto viešosiose erdvėse. Joje šiais metais dalyvauja lietuvių menininkai Nomeda ir Gediminas Urbonai. Rugsėjo 2-ąją menininkai dalyvaus simpoziume „On the Edge: Time and Truth”, kuriame kalbės tema „Geologinis laikas” ir pristatys savo naujausius atsinaujinančių energijos šaltinių projektus bei kūrinį „Folk Stone Power Plant”, specialiai sukurtą Folkstono trienalei. Rugsėjo 3-ąją vyks „Zooetikos” tyrimų platformos, kuruojamos Nomedos ir Gedimino Urbonų ir kuratorės Viktorijos Šiaulytės, tarptautinė konferencija „Ateities energijos sąskrydis“ (angl. „Future Energy Summit“).

Nauja Urbonų instaliacija „Folk Stone Power Plant” – tai meno ir mokslo kūrinys, kuriame pasitelkiami grybai ir dumblo bakterijos elektros energijos gamybai. Šios unikalios skulptūros sudėtinė dalis – specialiai sukurta simbiotinė baterija, sudaryta iš karbonizuotų grybo dalių ir dumblo bakterijų. Ši baterija buvo sukurta bendradarbiaujant su dviems mokslininkų grupėms – Kento universiteto mokslininkėms Viktorija Makarovaite ir Sofia Perez-Villar bei kolegoms iš KTU  – Kristina Kantminiene, Egidijumi Griškoniu and Ilona Jonušiene, kurie naudodami Elektrėnų ežero dumblą modeliavo bakterijų baterijos prototipą – MFC (angl. – Microbial Fuel Cell).

Kartu su Urbonais Folkstono trienalės menininkų sąraše yra ir kiti iškilūs menininkai: Michaelas Craigas-Martinas, Antony Gormley, Alex Hartley, Ann Veronica Janssens, Amalia Pica, Davidas Shrigley ir kt.

Rugsėjo 3 d. vyksiančio renginio „Ateities energijos sąskrydis“ tikslas yra pristatyti naujos srities – energetikos humanitarikos – tyrimus ir keliamus klausimus apie energetikos ateitį ir atsinaujinančių energetinių išteklių būtinybę. Į renginį pakviesti diskutuoti energetikos ir mokslo humanitarinių mokslų sričių tyrėjai ir mokslininkai, menininkai, dizaineriai bei kūrėjai iš Kanados, JAV, Anglijos, Latvijos, Suomijos ir kitų šalių. Tarp pranešėjų yra Jelena Martinovic, Tere Vadén, Imre Szeman, Rasa Smite, Stephanie Karpetas ir kt. *

Renginį „Ateities energijos sąskrydis“ remia Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija ir Masačusetso technologijos institutas (MIT). „Zooetik_A“ yra „Frontiers in Retreat“ projekto edukacinės programos dalis. „Frontiers in Retreat“ projektą remia Europos Komisijos programa „Kultūra“ (EACEA 2013 – 1297). Europos Komisija už šio pranešimo turinį neatsako.

Daugiau informacijos:

Tinklalapis: www.zooetics.net

Facebook: www.facebook.com/Zooetics

„Ateities energijos sąskrydžio“ programa ir registracijos nuoroda – https://www.facebook.com/events/147514739171515/

Vimeo: www.vimeo.com/Zooetics

Twitter: www.twitter.com/Zooetics

Folkstono trienalė vyksta nuo 2017 rugsėjo 2 iki lapkričio 5 d.

Atvira lankytojams – visą parą galima apžiūrėti skulptūras viešose erdvėse, kitus darbus galima apžiūrėti nuo 10 iki 17 val.