Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Liepą svarbiuose Jungtinės Karalystės muzikos festivaliuose – Lietuvos atlikėjai

Lietuvos kultūros institutas

Lietuvos atlikėjai Martynas Levickis su  Mikroorkéstra Ensemble (Simas Tankevičius, Rakele Chijenaitė, Mintautas Kriščiūnas, Ignė Pikalavičiūtė) 2017 m. liepos 29 d. koncertuos garsiame „Petvorto“ festivalyje, o vokalistė Viktorija Gečytė ir legendinio JAV kontrabosininko vardo Gene Perla kvartetas – liepos 18 -20 d. Birmingemo ir Solihalo džiazo ir bliuzo festivalyje.

Džiazo vokalistę Viktoriją Gečytę galite išgirsti kvarteto sudėtyje, kurį sudaro Viktorija Gečytė, kontrabosistas Gene Perla bei vietinis pianistas ir būgnininkas Brian Dee ir Malcolm Garrett.

Birmingemo, Solihullo ir Sandwello džiazo ir bliuzo festivalis jau ne pirmą kartą įtraukia į savo programą atlikėjus iš Lietuvos. Nuo 2013-ųjų šis džiazo forumas jau buvo pakvietęs „Sheep Got Waxed“, „The Schwings“ su Laura Budreckyte bei Giedrės Kilčiauskienės, Andrejaus Polevikovo, Dariaus Rudžio ir Vyčio Nivinsko kvartetą, kurie sulaukė labai palankių atsiliepimų.

Gene’as Perla yra amerikiečių kontrabosininkas, prisidėjęs prie didingų džiazo istorijos puslapių: jis grojo Woody Hermano ir Thado Joneso-Melo Lewiso bigbenduose, akompanavo Sarah Vaughan, Milesui Davisui, Ninai Simone, Jeremy Steigui, Sonnyʼiui Rollinsui, įrašinėjo su iškiliu būgnininku Elvinu Jonesu. Aštuntajame dešimtmetyje jis įsteigė leidybinę kompaniją, kurios kataloge – Davido Liebmano, Jerryʼio Bergonzio, Elvino Joneso, Sonnyʼio Greenwicho ir kitų albumai.

Su Viktorija Gečyte Gene Perla atlieka ir džiazo klasiką, ir originalią kūrybą, kurios dalį Viktorija yra pristačiusi trijuose savo albumuose; naujausiąjį – „No Detour Ahead“ – 2016 metais išleido Geneʼo Perlaʼos „P.M. Records“.

Birmingemas yra antras pagal dydį Jungtinės Karalystės miestas, kuris, priešingai nei Londonas, yra mažiau įspūdingos istorinės architektūros poindustrinis miestas, tačiau besididžiuojantis savo įdirbiu kultūros srityje. Būtent Birmingemas yra miestas, kuriame įkurtas vienas geriausių Europoje simfoninių orkestrų – CBSO „City of Birmingham Symphony Orchestra”, kurio dirigentė yra talentingoji lietuvė Mirga Gražinytė-Tyla. Lietuvos kultūrinis bendradarbiavimas su Birmingemu praėjusiais metais buvo papildytas svarbia pirmąja Žilvino Kempino solo paroda Jungtinėje Karalystėje Birmingemo galerijoje „IKON”, sulaukusioje gerų atsiliepimų iš meno profesionalų ir plačiosios auditorijos. Šiais metas planuojamas ir kitos Birmingemo galerijos „Grand Union“ atstovės vizitas į Lietuvą.

Petvortas yra nedidelis Anglijos miestelis Vakarų Sasekse, garsėjantis savo festivaliu, kuriame pasirodys kitas Lietuvos atlikėjas – Martynas Levickis su grupe. Petvorto festivalis buvo įkurtas 1979 m., kuomet vietinis kompozitorius Robertas Walkeris, remiamas lordo Egremonto ir grupelės panašiai mastančių žmonių įkūrė festivalį nedideliame mieste ir rengė jį kasmet, įtraukdami vis naujų meno formų.  Festivalio publika į festivalį atvyksta specialiai iš Londono bei iš visos Pietrytinės Anglijos . Festivalis, pradėjęs nuo mažų klasikinės muzikos, džiazo formų dabar įtraukia „world“ muziką, vizualinius menus, teatro  pasirodymus, tačiau festivalio pagrindinis akcentas išlieka klasikinė muzika.

Taigi, liepos 18–20 d. ieškokite Viktorijos Gečytės ir Gene Perla ansamblio Birmingeme, o liepos 29 – Levickio ir jo grupės – Petvorte. Lietuvos ir Jungtinės Karalystės muzikos mainų ryšių tvirtumą užtikrina ne tik puikūs atlikėjai ir kūrėjai, bet ir Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos kultūros instituto ir kultūros atašė parama. Martyno Levickio dalyvavimą Petvorto meno festivalyje dalinai remia Lietuvos kultūros institutas, o Viktorijos Gečytės pasirodymus Birmingeme – Muzikos informacijos centras.

Daugiau informacijos:

http://viktorijagecyte.com/show

http://www.petworthfestival.org.uk/martynas-levickis-(accordion)-and-mikroork%C3%A9stra-ensemble-tango!.htm