Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Sigutė Chlebinskaitė ir Kristina Norvilaitė dalyvauja tarptautiniame vaikų literatūros festivalyje Lenkijoje

Lietuvos kultūros institutas

Liepos 12-15 d. Lenkijos kalnų miestelyje netoli Krokuvos vykstančiame tarptautiniame vaikų literatūros festivalyje „Rabka festival“ dalyvaus ir dvi iliustruotojos iš Lietuvos. Pasak Lietuvos kultūros atašė Lenkijoje Rasos Rimickaitės, Sigutė Chlebinskaitė ir Kristina Norvilaitė ne tik pristatys savo kūrybą, bet ir susitiks su vaikų literatūros skaitytojais, ves kūrybines dirbtuves, susitiks su sergančiais vaikais Rabkos ir Krokuvos ligoninėse, kur surengs edukacinius užsiėmimus sunkiomis ligomis sergantiems vaikučiams ir jų globėjams.

Praėjusiais metais didelio pasisekimo festivalyje „Rabka festival“ sulaukė literatūros vaikams autorius ir iliustruotojas Kęstutis Kasparavičius.

Festivalis atrado rašytojus ir iliustracijos kūrėjus iš Lietuvos po 2015 m. Krokuvoje įvykusio Lietuvos kultūros sezono. Susidomėjimą Lietuvos autoriais skatina ir lenkiškai pasirodžiusios bei didžiulio populiarumo sulaukusios K. Kasparavičiaus knygos „Mažoji žiema“, „Sodininkas Florencijus“, „Kiškis Morkus didysis“ ir netrukus pasirodysianti „Dingęs paveikslas“, kurią į lenkų kalbą verčia Malgorzata Gierlatowska.

Sigute Chlebinskaitė yra žymi Lietuvos knygų dailininkė, grafikė, iliustruotoja, daugelio knygos menui skirtų renginių sumanytoja ir organizatorė. Mokėsi Vilniaus dailės akademijoje, vėliau Prahos taikomojo meno, architektūros ir dailės akademijoje, Zalcburgo vasaros akademijoje. 2001-aisiais įkūrė kūrybinę studiją „Tu gali sukurti knygą“, supažindinančią vaikus su įvairiais knygų istorijos etapais. Stažavosi Tarptautinėje vaikų ir jaunimo bibliotekoje Miunchene. Yra Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos narė. Sigutės Chlebinskaitės apipavidalintų knygų diapazonas yra labai platus: nuo senųjų raštų, mokslinių monografijų iki šiuolaikinės dailės ir fotografijos albumų, poezijos rinkinių ir eseistikos knygų. Sigutė Chlebinskaitė pelnė aukščiausius Lietuvos ir Baltijos šalių knygos meno konkursų apdovanojimus.

Kristina Norvilaitė yra Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Surengė virš 30 personalinių parodų. Menininkė taip pat yra žinoma kaip knygų dailininkė (išleista virš 80 knygų), parodų kuratorė ir meno akcijų autorė. Nuo 2000 m. veda grafikos edukacinius užsiėmimus, o nuo 2009 m. šiuos užsiėmimus rengia Santariškių vaikų ligoninėje. Kristinos Norvilaitės iliustruota Vytauto V. Landsbergio knyga „Varlė bunkeryje” Tarptautinės vaikų literatūros asociacijos (IBBY) pripažinta 2010 metų meniškiausiai iliustruota knyga. 2011 m. įkūrė galeriją „Kristina Norvilaitė”, kurioje kuria ir eksponuoja savo darbus, rengia poezijos vakarus, koncertus, užsiėmimus vaikams. Kristinos Norvilaitės darbų yra  įsigyję Lietuvos muziejai ir privatūs kolekcininkai iš viso pasaulio.

Lietuvos iliustruotojų dalyvavimą Tarptautiniame vaikų literatūros festivalyje rėmė Lietuvos kultūros ministerija, koordinavo Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos kultūros atašė Lenkijos Respublikoje.

Daugiau informacijos rasite čia:

http://www.rabkafestival.pl/tworcy/

http://www.instytutksiazki.pl/wydarzenia,aktualnosci,36682,rabka-festival-2017.html