Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos, Susijusios naujienos

Ekspertų vizitų programos vaisiai: bendras lietuvių ir italų šokio spektaklis

Lietuvos kultūros institutas

Festivalio „Fabbrica Europa“ publikos gegužės 11–13 dienomis laukia ypatinga premjera – spektaklis „Tvisteris“. Jį sukūrė italų choreografas Salvo Lombardas, bendradarbiaudamas su Kauno šokio teatru „Aura“ (Lietuva).

Bendradarbiauti su šiuo šokio kūrėju „Auros” vadovei Birutei Letukaitei pasiūlė šiuolaikinių scenos menų festivalio „Fabbrica Europa” steigėja ir meno vadovė Maurizia Settembri, pernai viešėjusi taprtautiniame teatro festivalyje „Sirenos” (pagal Lietuvos kultūros instituto Ekspertų vizitų programą).

Choreografas kartu su šokėjomis Lucia Cammalleri ir Daria Greco 2017 m. sausio mėnesį tris savaites dirbo Lietuvoje. Per šį laiką buvo sukurtas spektaklio eskizas, surengta atvira repeticija ir kūrybinės grupės susitikimas su šiuolaikinio šokio publika, kūrėjai pasidalijo mintimis apie procesą ir spektaklio sumanymą. Antrajame projekto etape Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjai vyko tęsti kūrybinio proceso į Italiją.

Choreografas Salvo Lombardo sujungė kasdienes kiekvieno šokėjo patirtis. „Kartais kūrybinės kibirkštys gimsta iš paprasčiausių judesių. Kartojimas leidžia atrasti įdomių kūnų dialogų. Judesių kombinacijos, gimusios kūrybiniame procese, leidžia susikurti taisyklių sistemą, pagal kurią bus žaidžiama scenoje. Kūryba grupėje tuo ir įdomi, kad ji kartais nuveda visiškai netikėtomis trajektorijomis“, – sakė choreografas Salvo Lombardo.

S. Lombardo gimė 1986 m. Katanijoje, šiuo metu gyvena Romoje. Šokėjas ir choreografas nuolat gilinasi į teatro ir šokio žanrus. 2008 m. jis baigė dramos mokyklą „Teatro Stabile di Catania“, taip pat moderniosios filologijos studijas.

Jis mokėsi ir dirbo su Italijoje ir tarptautiniame kontekste žinomais menininkais, tarp jų ir su garsiojo Romeo Castellucci seserimi Claudia Castellucci. 2012 m. jis tapo trupės „Clinica Mammut“ bendrasteigėju, kurio spektakliai, pasirodymai miesto erdvėse buvo pristatyti festivaliuose ir Italijos teatruose.

 „Kauno šokio teatras „Aura“ – profesionalus šokio teatras, per daugiau nei 30 kūrybinės veiklos metų sukaupęs didžiulę šokio patirtį ir pasiekęs tarptautinį pripažinimą. 1982 m. „Aurą“ įkūrė buvusi šokėja, dabar – žinoma choreografė ir šokio pedagogė Birutė Letukaitė.

 ROS ir Fondazione Fabbrica Europa Per Le Arti Contemporanee koprodukcijos TWISTER (chor. Salvo Lombardo) pristatymas „Fabbrica Europa“ festivalyje Florencijoje, Italijoje

Kada: Gegužės 11, 12, 13 d., 20 val.

Kur: Stazione Leopolda di Firenze (Viale Fratellu Rosselli 5, Florencija, Italija)

Projektą padėjo įgyvendinti Lietuvos kultūros institutas bei garbės konsulas Florencijoje Enrico Palasciano, projektą koordinavo Giedrė Bagdžiūnaitė.

Daugiau informacijos:

www.aura.lt

www.dancefestival.lt

www. fabbricaeuropa.net