Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Gdanske vieši lietuvių poetai, rašytojai ir vertėjai

Lietuvos kultūros institutas

2017 m. balandžio 6-9 d. Gdanske vieši lietuvių poetai, rašytojai ir vertėjai Aušra Kaziliūnaitė, Birutė Jonuškaitė ir Vyturys Jarutis.

Poetė ir vertėja Birutė Jonuškaitė bei vertėjas Vyturys Jarutis dalyvauja tarptautiniame vertėjų susitikime, skirtame mažosioms literatūroms. Susitikime, pavadintame „Mažos kalbos, didelės literatūros“ svečiai iš Lietuvos pristatys ne tik lenkų literatūros vertimus į lietuvių kalbą, bet ir lietuvių literatūros vertimus į lenkų kalbą.

Aušra Kaziliūnaitė dalyvauja Europos Sąjungos poetų platformos „Versopolis” susitikime. Poetės atvykimo į Gdanską proga lenkų kalba pasirodė Izabelės Korybut-Daszkiewicz į lenkų kalbą išverstas A. Kaziliūnaitės poezijos rinkinys, kuris bus pristatytas susitikimuose su skaitytojais Gdanske bei netrukus Varšuvoje prasidedančiame poezijos festivalyje „Eilėraščiai mieste“.

Aušra Kaziliūnaitė (gim. 1987) – poetė, rašytoja, žmogaus teisių aktyvistė. Išleido keturias poezijos knygas: „Pirmoji lietuviška knyga“ (2007), „20% koncentracijos stovykla“ (2009), „Mėnulis yra tabletė“ (2014), „esu aptrupėjusios sienos“ (2016). Nuo 2012 m. – Lietuvos rašytojų sąjungos narė. Už knygą „Mėnulis yra tabletė“ apdovanota Jurgos Ivanauskaitės premija. 2016 m. poetei paskirta Jaunojo menininko premija. Kūryba versta į anglų, prancūzų, rusų, vokiečių, latvių, lenkų kalbas. Aušra baigusi istorijos ir religijos mokslų studijas, šiuo metu yra Vilniaus universiteto filosofijos doktorantė ir atlieka praktiką Amsterdamo universitete.

Aušros Kaziliūnaitės dalyvavimą susitikimuose su skaitytojais Varšuvoje rėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, koordinavo Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos kultūros atašė Lenkijos Respublikoje.