Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuvių šokėjai dalyvavo šiuolaikinio šokio festivalyje Kijeve

Lietuvos kultūros institutas

Lapkričio 12-13 d. Kijeve  šiuolaikinio šokio festivalyje „Totem dance” dalyvavo lietuvių šiuolaikinio šokio choreografai-šokėjai Marius Pinigis, Marius Paplauskas ir Andrius Stakelė.

Tarptautinio pripažinimo sulaukę, skirtingų šokio stilių profesonalai ukrainiečių publikai pristatė šokio spektaklį „(g)round zero“. Kijeve įvyko šio spektaklio premjera, Lietuvoje jis bus pristatytas tik šią savaitę.

Spektaklio pavadinimas – militaristinis terminas, reiškiantis „sunaikinti iki pagrindų”, tačiau šokėjai nesiekia tokios potekstės ir pavadinimą labiau sieja su rizikos faktoriumi „viskas arba nieko”. Pavadinime subtiliai įsipynusi ir dar viena reikšmė – „round zero” – apskritas nulis. „Ši paslėpta mintis išreiškia idėją, kad mes tuščioje, lygioje vietoje (sudėtingomis jauniems kūrėjams Kaune sąlygomis) savarankiškai dirbsime iš visų jėgų ir bandysime įrodyti, kad kurti galima ir čia”, – teigia M. Pinigis.

M. Pinigis – profesionalus šiuolaikinio šokio atstovas, savo karjerą pradėjęs Kauno šokio teatre „Aura”. Šiuo metu menininkas aktyviai garsina Lietuvą ir Kauno miestą šiuolaikinio šokio spektakliuose visame pasaulyje. Taip pat M. Pinigis yra projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022” komandos narys, atstovaujantis jauniesiems menininkams.

M. Paplauskas – gatvės šokių atstovas, savo pasiekimais gerai žinomas gatvės šokių bendruomenėje ir atstovaujantis Lietuvai įvairiuose užsienio gatvės šokių čempionatuose.

Lietuvių choreografai-šokėjai festivalio metu dvi dienas rengė ukrainiečių profesionalams ir jaunimui kūrybines dirbtuves, dalyvavo ukraniečių pastatymų aptarimuose bei konkursinės programos vertinimo komisijoje.

Lietuvių dalyvavimą festivalyje rėmė Lietuvos kultūros ministerija, koordinavo Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos kultūros atašė Ukrainoje.

(Nacionalinio Kauno dramos teatro nuotr.)