Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Niukaslo galerijoje VANE – pirmoji menininko Andriaus Ermino personalinė paroda Jungtinėje Karalystėje

Lietuvos kultūros institutas

Bendradarbiaujant Lietuvos galerijai „AV17“  bei Jungtinės Karalystės galerijai VANE, lietuvių menininkas Andrius Erminas Niukasle pristatys daugiasluoksnes kompozicijas, kuriose vystomos simbolių (su)keitimo bei paradoksalumo temos. Parodoje MUTATIONS, kuri veiks nuo lapkričio 17 iki gruodžio 17 d., A. Erminas jungia tarpusavyje nieko bendra neturinčius buitinius objektus, rastus daiktus, statybines medžiagas, gamtinius elementus. Objektai kinta ne tik išoriškai, transformuojamas ir jų semantinis lygmuo.

Iš pažiūros vientisoje parodos ekspozicijoje atidus žiūrovas pastebės, jog menininko naudojami elementai kūriniuose skiriasi savo prigimtimi. Pirma – tai gamtinį pradą turintys elementai (medžiai, šaknys, skeletai, bičių koriai), antra – kultūriniai atributai, pasiskolinti iš vizualinio meno, architektūros, religijos, kasdienybės ir šiuolaikinio pasaulio. Tačiau visi jie neišvengiamai patiria mutacijas, yra įtraukiami į aiškių ribų ir taisyklių neturintį menininko žaidimą. Dirbdamas su natūraliais objektais, skulptorius vykdo sąmoningą įsikišimą į gamtą, sintetina ir kultūrina jos elementus: natūralias šaknis jungia su dirbtine eglute ar buitiniais rakandais, medžio šakas – su statybinėmis medžiagomis.

Ši paroda yra dalis dvišalio tarptautinio mainų projekto, vykdomo tarp (AV17) galerijos (Vilnius, Lietuva) ir Vane galerijos (Niukaslas, Jungtinė Karalystė). Lapkričio mėn. vykstančio projekto metu (AV17) galerijoje pristatomas menininkas Matthew Smith, o Vane galerijoje – šiuolaikinio konceptualiojo skulptūrinio objekto kūrėjas Andrius Erminas.

Vane galerija Niukasle jau dešimt metų figūruoja Šiaurės Anglijos meno scenoje kaip erdvė, aktyviai pristatanti kylančius ir jau įsitvirtinusius novatoriškus šiuolaikinio meno kūrėjus iš viso pasaulio. Tai jau ketvirtas (AV17) galerijos organizuojamas tarptautinis mainų projektas, kurio metu lietuvių šiuolaikiniai menininkai pristatomi skirtingose Europos galerijose: Milane, Bolonijoje, Londone, dabar – Niukasle, tuo tarpu Lietuvoje savo kūrybą eksponuoja užsienio autoriai. Tarptautiniai projektai atveria galimybes tiek pristatyti Lietuvos kultūrą, tiek susipažinti su užsienio šalių šiuolaikinio meno scena. Parodą remia Lietuvos kultūros taryba, parodos partneris – Lietuvos kultūros institutas.

Apie menininką: Andrius Erminas (g. 1971) baigė freskos-mozaikos bakalauro ir skulptūros magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Menininkas aktyviai dalyvauja įvairiose parodose nuo 1995 m., surengė dvylika personalinių parodų Lietuvoje, dalyvavo grupinėse parodose Bulgarijoje, Danijoje, Ukrainoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Lenkijoje ir Makedonijoje. Paskutinės personalinės parodos: meno mugė ArtVilnius’16 (Vilnius, Lietuva, 2016), Ribos, (“ARgenTum“ galerija, Vilnius, 2015), Projektas-instaliacija (Vilnius, 2015), Žmogiškasis faktorius. Karuselė, ((AV17) galerija, Vilnius, 2014 – 2015).

 

Daugiau informacijos:

www.vane.org.uk

http://av17gallery.com/?lang=en