Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos, Susijusios naujienos

„Sirenų“ festivalį aplankė ekspertai iš Italijos

Lietuvos kultūros institutas

(Nuotraukoje – italų teatro ekspertai su režisieriumi Eimuntu Nekrošiumi)

Rugsėjo 29 d. – spalio 2 d. vykusio Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos 2016“ lietuviškoje programoje šiemet lankėsi gausi ekspertų iš Italijos delegacija. Į Lietuvą atvyko šeši Italijos teatro žinovai, kurie su „Sirenų” festivalio dalyviais ir organizatoriais dalijosi savo patirtimi bei mezgė naujas pažintis, stebėjo pasirodymus, susitiko su teatrų vadovais ir diskutavo apie planuojamą leidinį.

Italijos ekspertų vizitą į festivalį „Sirenos 2016“ organizavo Lietuvos kultūros atašė Italijoje Julija Reklaitė ir leidinio apie Lietuvos teatrą rengėja Giedrė Bagdžiūnaitė, bendradarbiaudamos su Lietuvos kultūros institutu (Ekspertų vizitų programa).

Festivalyje lankėsi tarptautinio Florencijos šiuolaikinių scenos menų festivalio „Fabbrica Europa” steigėja ir meno vadovė Maurizia Settembri, teatrologė ir teatro kritikė, knygos apie Eimuntą Nekrošių autorė, Romos universiteto „La Sapienza” profesorė Valentina Valentini, Romos viešųjų teatrų sąjungos „Teatro di Roma” meno vadovas, kultūros politikos ekspertas, scenos menų kritikas Antonio Calbi,  Romos viešųjų teatrų sąjungos „Teatro di Roma” tarptautinės programos vadovė Silvia Cabasino, rašytojas, vertėjas, Romos tarptautinio dramaturgijos festivalio „In Altre Parole” meno vadovas Pino Tierno bei žurnalistas, teatro kritikas, laidų apie kultūrą vedėjas Graziano Graziani.

Italijos ekspertai stebėjo „Sirenų“ festivalyje pristatomus lietuvių spektaklius, lankė įvairius Vilniaus kultūros ir meno centrus, dalyvavo susitikimuose su Lietuvos teatralais tarėsi dėl Lietuvos teatro pasirodymų Italijoje, pristatė savo institucijas ir festivalius.

Lietuvos ir Italijos ryšiai scenoje siekia dar 1982 metus, kuomet Jaunimo teatre lankėsi Franco Quadri, vėliau įvairius mūsų teatralų atradimus bei pastatymus sekė tokie svarbūs pasiekimai, kaip Einumto Nekrošiaus vadovavimas Olimpinio Vičenzos teatro programai 2012 metais, arba pastaruoju metu itin didelės sėkmės sulaukę Oskaro Koršunovo pastatymai Venecijos bienalėje. Per tą laiką Lietuvos teatras pristatytas geriausiose scenose ir festivaliuose, vyko daug kūrybinių dirbtuvių bei gimė daug pastatymų, įkvėptų Italijos. Leidinys, nagrinėjantis Lietuvos teatro reiškinį iš itališkos perspektyvos, turėtų pasirodyti Italijoje 2018 metais.