Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Rugsėjį prasidedančiame Kinijos moterų filmų festivalyje – du filmai iš Lietuvos

Lietuvos kultūros institutas

2013 m. pradėtas rengti pirmasis ir kol kas vienintelis Kinijos moterų filmų festivalis siekia didinti visuomenės dėmesį moterų padėčiai Kinijoje. Rugsėjo 17 d. prasidėsiančio festivalio metu Pekine ir kituose Kinijos miestuose bus parodyta beveik trisdešimt meninių ir dokumentinių filmų, sukurtų Kinijoje ir kitose pasaulio šalyse, rengiamos diskusijos, paskaitos, susitikimai su kūrėjais.

Šiemet festivalyje pristatomi ir du lietuviški filmai. Tai Algimanto Puipos „Miegančių drugelių tvirtovė“ ir Alantės Kavaitės „Sangailės vasara“. Pekine filmą „Miegančių drugelių tvirtovė“ bus galima pamatyti rugsėjo 18 d. Getės institute ir rugsėjo 24 d. Ju teatre, o filmą „Sangailės vasara“ – rugsėjo 24 d. Prancūzų institute ir rugsėjo 25 d. UCCA galerijoje meno rajone 798.

Festivalio organizatorius – Pekine 2003 m. įkurta nevyriausybinė organizacija „Crossroads Centre“, skatinanti visuomenės diskusijas ne tik moterų teisių, bet ir AIDS, LGBT klausimais. „Po filmų su žiūrovais vykstančiose diskusijose mes kalbamės apie feminizmą, moterų teises ir jų pažeidimus – diskriminaciją darbe, seksizmą, smurtą namų aplinkoje, prievartą, prostituciją Kinijoje ir pasaulyje, moterų padėtį musulmoniškose šalyse“ pranešime spaudai sakė festivalio tarptautinių ryšių atstovė Cyrielle Nifle. Festivalis ypatingą dėmesį skiria ne tik filmams apie moteris, bet ir filmams, sukurtiems moterų – režisierių, operatorių, dramaturgių.
Ketvirtasis Kinijos moterų filmų festivalis šiemet plečia savo geografiją – filmų seansai bei diskusijos taip pat vyks Šenjange, Nanninge, Guangdžou, Šenženy, Siamenyje, Čengdu, Siane, Nandžinge ir Wuhane.