Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Didžiausiame Europoje Berlyno poezijos festivalyje – ir Lietuvos kūrėjai

Lietuvos kultūros institutas

 

Birželio 3 d. Berlyno menų akademijoje (Akademie der Künste Berlin) prasidėjo 17-asis Berlyno poezijos festivalis (poesiefestival berlin). Didžiausiame Europos poezijos festivalyje dalyvaus apie 150 poezijos kūrėjų bei menininkų iš 37 šalių.

Festivalio programoje  – diskusijos, kolokviumai, skaitymai, susitikimai su literatais. Šių metų festivalio temos – poezija ir konfliktas, rašymas emigravus ir kitos, koliokviumų metu bus svarstoma apie literatūrą ir emigraciją, karą ir jo pasekmes poezijai bei jos žodynui. Viena iš festivalio temų – Nigerija, šalis, kurios gamtos grožis ir pilietinis karas yra jos kasdienybės dalis.

Šiais metais festivalyje dalyvaus ir lietuvių poetai bei menininkai: dramaturgas, poetas, rašytojas Rolandas Rastauskas, perkusininkas bei kompozitorius Arkadijus Gotesmanas, poetė Giedrė Kazlauskaitė, poetas, rašytojas ir literatūros kritikas Laurynas Katkus bei poetas ir eseistas Eugenijus Ališanka.

Dviejuose festivalio renginiuose – „Poetinis pokalbis: Lietuvių poezija“ ir skaitymuose bei performanse „Lyrikos teritorija Lietuva“ – penki mūsų menininkai, atstovaujantys trims skirtingoms kartoms, braižys lyrinį Lietuvos žemėlapį. Savo tekstais ir muzika, kurių geografija apima vidines ir išorines keliones ir refleksijas, jie kalbės apie literatūrines Lietuvos spalvas, apie poeziją šalies, kurios kalba Vokietijoje turi būti suprasta, kad būtų atrasta.

Diskusijoje, kurią ves žinomas vokiečių poetas Tomas Schulzas, mūsų autoriai kalbėsis apie tai, ar Lietuva yra ta šalis, kuri savo poetinės kalbos autonomiją turėjo vėl (at)rasti iš naujo? Kaip gali būti apibrėžta lietuvių poetinė savimonė? O gal poezija jau seniai pralaužė politikos ir visuomenės sienas, už kurių gyvenome dešimtmečiais? Diskusijos dalyviai atskleis pokyčius lietuvių poezijoje, jos „politiškumą“ ir tai, kokia ji yra šiandien, besiruošiant Lietuvai tapti garbės viešnia Tarptautinėje Leipcigo knygų mugėje 2017 metais.

Daugiau informacijos: www.literaturwerkstatt.org

Lietuvių tekstų skaitymai, diskusijos bei performansai vyks Akademie der Künste Berlin, birželio 10 d., 17.30 ir 21 val., Hanseatenweg 10. ,  

Renginius organizuoja: Literaturwerkstatt Berlin.

Projekto partneriai: LR kultūros atašė Vokietijoje, Lietuvos kultūros institutas.

Dalyvių viešnagę Berlyne remia LR Kultūros ministerija