Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Berlyne – pirmoji Lietuvos architektūrai skirta paroda

Lietuvos kultūros institutas

Gegužės 12 d. Berlyno architektūros muziejaus galerijoje, Berlyno Technikos universitete, pirmą kartą Vokietijos sostinėje bus eksponuojama paroda, skirta Lietuvos architektūros istorijai. Parodos „Kaunas – neatrastoji Europos modernizmo sostinė“ kuratorius – architektas Gintaras Balčytis. Parodą lydės diskusijos bei Kauno architektūros gido pristatymai.

Lietuvos tarpukario architektūros parodoje, kuri po Lietuvos, Estijos ir Čekijos atvyks į prestižinę Vokietijos sostinės architektūros muziejaus galeriją, Vokietijos sostinės gyventojai bei architektūros mylėtojai bus kviečiami susipažinti su 64 moderniosios architektūros raidą Kaune 1919-1940 metais iliustruojančiais projektais.

Mieste, kuriame modernizmo stiliaus pastatų atsiradimas yra tiesiogiai susijęs su išskirtiniu istoriniu įvykiu – Lietuvos laikinosios sostinės kūrimosi fenomenu, kai vos per dvidešimtmetį buvo suformuotas naujas miesto įvaizdis, modernizmo architektūros kompleksais ir atskirais statiniais buvo koncentruotai užpildyta carinio laikotarpio Kauno urbanistinė struktūra. Lietuvos miesto plotas padidėjo 7 kartus, buvo pastatyta virš 10 000 pastatų.

Šiandienos Kaune, nepaisant vietomis įsiterpusių carinių, sovietinių ir šiuolaikinės architektūros pastatų, modernioji tarpukario architektūra diktuoja miesto urbanistinę tapatybę. Ji formuoja Lietuvos laikinosios sostinės istorinį ir formalųjį atpažįstamumą bei tarpukario istorijos identitetą. Ši architektūra, kuri to meto Europos architektūros istorijos kontekste išsiskiria ir tuo, kad, savaip adaptuojant visuotines modernizmo idėjas, modernizmą praturtino tautiniais elementais ir tapo ir regionalizmo pradininke.

Kaip teigia architektūros istorikė, viena iš Kauno architektūros gido autorių Jolita Kančienė, „Kauno architektūroje susipynė įvairios Vakarų Europos architektūros kryptys ir srovės, todėl miesto architektūrinis veidas yra toks savitas ir įdomus. Džiaugiuosi, kad mūsų architektūra yra įdomi pasauliui, kad turime ką parodyti ir apie ką diskutuoti, kai kalbame apie prieškarinės Europos architektūros identitetą.“

Parodos atidarymo metu vyks vokiškai išleisto Kauno architektūros gido (DOMPublishers, 2016) pristatymas.

Parodos „Kaunas – neatrastoji Europos modernizmo sostinė“ atidarymas vyks gegužės 12 d., 19 – 21 val., Galerie des Architekturmuseums des TU Berlin, Straße des 17. Juni 152, Untergeschoss Flachbau. Parodą galima aplankyti gegužės 17 d. – birželio 11 d., pirmadieniais – ketvirtadieniais 12-16 val.

Projekto rengėjai: Berlyno architektūros muziejaus galerija, LR kultūros atašė Vokietijoje, Kauno architektūros festivalis.
Partneriai: DOMPublishers, Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius.
Dalyvių viešnagę Berlyne remia LR Kultūros ministerija.