Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Romoje – Kipro Dubausko paroda

Lietuvos kultūros institutas

Gegužės 19 dieną, Romoje, Ex Elettrofonica galerijoje bus atidaryta pirmoji personalinė lietuvių menininko Kipro Dubausko paroda Take as Much as You Can Carry. Kuratorė Benedetta Carpi De Resmini su šia paroda tęsia projektą SPACES|NON SPACES*, 2013 m. pradėtą su Alis/Filliol paroda.

Take as Much as You Can Carry yra projektas, skirtas konkrečiai vietai, susijęs su to paties pavadinimo Kipro Dubausko filmu, nufilmuotu ant 16 mm kino juostos tarp Lenkijos ir Lietuvos. Kertinis parodos objektas yra oranžinis vandentiekio vamzdis, kuris sujungs galerijos vidų su išore. Tokiu būdu menininkas susieja dvi nutolusias visatas: Savo meninėje praktikoje dažniausiai renkuosi priemiesčius. Manau, kad būtent tokiuose rajonuose vietiniai gyventojai saugoja savo pačių laiką bei tvarką, tuo pat metu išryškindami svarbias, tačiau neišspręstas socialines problemas“.

Menininko teigimu, galerija yra pernelyg saugi ir sterili vieta, tokiu būdu ji tampa priešprieša užmiesčio aplinkai, rodomai kino filme. Skirtingi filmo veikėjai vaikšto savo kasdieniu maršrutu, kol nusprendžia persikelti į kitą vietą. Filmo viduryje įterpta animacija sukuria sąsają ne tik tarp Vilniaus ir Krokuvos, bet ir tarp galerijos išorės ir vidaus.

Kitas parodos objektas – itališkas motoroleris – bus pastatytas gatvėje priešais charakteringą galerijos Ex Elettrofonica ovalųjį langą. Motoroleris simbolizuoja paminklą arba anti-paminklą, kurį menininkas dedikuoja Romos miestui. Per parodos veikimo laiką svarbiausios motorolerio dalys bus palaipsniui nuiminėjamos, kol galiausiai liks tik jo rėmas. Šios motorolerio dalys bus pažymėtos UV rašikliu (speciali technologija skirta vagysčių prevencijai), o vėliau – iškeičiamos į menininko suteikiamą autentiškumo sertifikatą.

Keitimasis prekėmis, net ir be pagrindinės jų vertės, yra vienas pagrindinių universalių būdų sukurti žmonių santykius. Gavimas ar barteriniai mainai, remiantis antropologu Marceliu Maussu, tampa visa apimanačiu socialiniu faktu, kuris yra specifinis kultūros aspektas santykiuose su kitais. Remiantis antropologo analize, įmanoma interpretuoti skirtingus bendruomeniškumo pratęsimo komponentus. Kiprui Dubauskui tai yra būdas užmegzti ryšį su tokio miesto kaip Roma realybe ir pateikti savo viziją, bandant suvienyti disonuojančius  aspektus.

Parodoje taip pat bus rodoma keletas skulptūrų ir piešinių. Šie elementai gali būti suvokiami kaip įvairios konceptualios trajektorijos, kylančios iš vienos vizijos. Pavyzdžiui, nedidelis plausto modelis iš rekvizitų serijos  charakterizuoja K. Dubausko meninę praktiką, kurioje dominuoja keliavimo, virsmo bei atsitiktinumo motyvai. Kiekvienas parodos elementas sudaro vientisą instaliaciją, tačiau atskirai šie elementai pasakoja unikalias istorijas ir lengvai pasiduoda interpretavimui. Tai yra simboliai, kurie kartu sukasi ilgoje jauno menininko kelionėje, kuriant šiuolaikinės Europos žemėlapį.

Projektas vykdomas su Lietuvos kultūros instituto ir kultūros atašė Italijoje parama.

* SPACES|NON SPACES projektas skirtas galerijų erdvėms, semiasi įkvėpimo iš Marc Augé, apibrėžusio plačią ne erdvės (ang. non-spaces) sąvoką siekiant dekonstruoti ir analizuoti antropologinę sampratą naujai visuomenei 1992-aisiais. Tokios erdvės neturi laiko ir istorijos, tačiau gali sukurti vietas naujoms kartoms, kur galima rasti ir prarasti save vienu metu. Tokiame mieste kaip Roma, kuriam būdinga istorija ir laikas, ne erdvės atveria vartus ten, kur erdvė daugiau nebėra ribota ir yra atvira naujoms bendroms patirtims. Taigi ne-erdvė tampa teigiamu elementu opozicijoje remiantis idėja, kad yra priklausoma nuo šaknų, kur tuštumą naujojo pasaulio visuomenei ne tik sukuria svetima erdvių idėja, bet ir aplinka, kurioje mes galime atpažinti save ir kurti naujas planavimo ir raidos fazes.

Kipras Dubauskas (Vilnius, 1988) baigė Vilniaus dailės akademiją, skulptūros specialybę 2010 metais bei instaliacijos magistro studijas Gento (Belgija) Karališkojoje meno akademijoje 2013 metais. Jo kurybinį lauką apima socialinių struktūrų tyrimai pritaikant psichogeografijos metodus. Menininkas yra dalyvavęs parodose: “Riga Art Space”, Ryga, 2008, “European Constitution-what creates Europe?”, Katowice Meno Bienalė, 2009; “Leaps and loops”, Šiuolaikinio meno centras, Vilnius, 2009; “Bureau of Psychogeography”, “Attent” Roterdamas, 2012; “Wild Horses and Trojan Dreams”, Marres, Mastrichtas  2013; “From Safety To Where? I Love The Feeling Of Being Slightly Lost”  projektas viešoje erdvėje, Amsterdamas 2014; “Voveraitė”, Šiuolaikinio meno centras,  Vilnius, 2015; XII Baltijos Trienalė, Vilnius, 2015; “Words aren’t the thing”, Šiuolaikinio meno centras Vilnius, 2015; “A million lines”, Bunkier Sztuki Šiuolaikinio meno galerija, Krokuva, Lenkija, 2015.

Parodos kuratorė Benedetta Carpi De Resmini

Atidarymas: 2016 m. Gegužės 19 dieną, 18:30 val. Paroda veiks  iki liepos 30 dienos.

Vieta: Galerija Ex Elettrofonica – Vicolo di Sant’ Onofrio, 10 Roma

Daugiau informacijos: +39 06 64760163, info@exelettrofonica.com, www.exelettrofonica.com