Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Vokietijos sostinėje – Lietuvos menininkių minčių dizainas ir porceliano indai

Lietuvos kultūros institutas

Balandžio 19 d., Berlyno galerijoje „Trofejas“ bus atidaryta Rimos Blažytės (rimbla) ir Simonos Kaunaitės darbų paroda „Trečiadienio apsuptyje: minčių dizainas ir porceliano indai“.

Psichodeliniai plakatai, skaitmeninės karikatūros, siurrealistinis grafinis dizainas, replikos popmenui, populiariosios kultūros ikonoms, politizuoti feministiniai ar net seksistiniai pokštai, akibrokštai  – daugmaž taip galima apibūdinti Rimos Blažytės vaizdinius, kurie jau seniai klajoja jos „veidaknygės“ paskyroje. Prie jų neretai išvysi akronimą „rimbla“, kuriame menininkė užkodavo savo inicialus ir linksmą (auto)ironišką požiūrį į save ir supančią aplinką. Sunumeruotos „rimblos“  puikuojasi angliškais pavadinimais, kurie komentuoja vaizdą ir pratęsia istoriją, kartu, pasak pačios Rimos, taip jai pavyksta išvengti subtilaus gimtosios kalbos daugiareikšmiškumo, literatūriškumo. Nes vaizdas ir tekstas čia turi kirsti tiesiai į taikinį, akimirksniu, kad žiūrėtum sekantį, ir dar kitą, ir dar… Menininkė ryžosi šiems virtualios erdvės vaiduokliams suteikti kūną ir kraują  – atspausdino juos ant popieriaus.

Rima Blažytė gimė 1982 m. Gyvena ir kuria Vilniuje. 2007 m. baigė Vilniaus dailės akademijos Tapybos bakalauro studijas. Ji dalyvavo parodose Vokietijoje, Suomijoje bei Lietuvoje. 2015 m. pelnė pasaulinį 50 geriausių knygų apdovanojimą „The Design Observer Group“ „2014/ 50 Books Selection + 2014/ 50 Covers Selection“ su knyga „Meno celės“.

Simona Kaunaitė gimė 1981 m., šiuo metu gyvena ir kuria Vilniuje. 2006 baigė studijas Vilniaus dailės akademijoje ir įgijo magistro laipsnį.

Nuo 2009 gyveno Londone, kur dirbo asistente pas Liz Emtage Ceramics, Helen Beard ir Barnaby Bardford. 2011 įkūrė keramikos studiją „A Chair and a Table”. Studija kuria indus ir papuošalus iš aukšto degimo masių, kurios pasižymi savo spalvų natūralumu ir porceliano skaidrumu. Svarbiausias dalykas induose – forma, dekoras atsiranda kaip papildymas. S. Kaunaitė yra surengusi parodas Londone, Niujorke, Vilniuje, Druskininkuose. 2014 m. pelnė „Geras dizainas 2014“ padovanojimą už kavos puodelių kolekciją „Crooked Nose & Coffee Stories“.

Parodos atidarymas balandžio 19 d., 18 – 22 val., galerijoje Trofėjas (Showraum Trofėjas, Wielandstr. 31, D- 10629). Atidaryme dalyvaus Rima Blažytė (rimbla).

Parodą galima aplankyti 2016 m. balandžio 20-23 d. ir 27-30 d. nuo 14 -18 val.

Projekto partneriai: LR kultūros atašė Vokietijoje, Lietuvos kultūros institutas.

Dalyvės viešnagę Berlyne remia LR Kultūros ministerija.