Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Berlyne vyks Lietuvoje gimusiam garsiam Vokietijos poetui skirtas vakaras

Lietuvos kultūros institutas

Šių metų balandžio 12 d. Lietuvos ambasadoje Vokietijoje vyks vakaras, skirtas Johanneso Bobrowskio kūrybai ir jo sąsajoms su Lietuva bei jos kultūra. Renginyje „Lietuva ir poetas Johannesas Bobrowskis“ lietuvių rašytojas ir literatūros kritikas Laurynas Katkus diskutuos su Johanneso Bobrowskio bendrijos pirmininku prof. Klausu Volkeriu apie poeto eiles ir Lietuvos pėdsakus jo poezijoje. Vakarą ves žinomas germanistas, J. Bobrowskio ekspertas dr. Andreas Degenas.

Praėjusiais metais Berlyne pažymint poeto mirties 50-asias metines, buvo iškilmingai atidengta memorialinė lenta, skirta Lietuvoje gimusiam vokiečių poetui. Jo poezijos vakarą rengė ir svečius į jį kvietė Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas. 2017-aisiais, ruošiantis minėti poeto 100 metų gimimo sukaktį, Vokietijoje vyks renginių ciklas, skirtas šiam vienam iškiliausių praėjusio amžiaus antrosios pusės Vokietijos poetų.

Johannesas Bobrowskis gimė 1917 m. Tilžėje, sulaukęs vos 48-rių mirė Rytų Berlyne. J. Bobrowskis buvo vienas iš nedaugelio buvusios Rytų Vokietiijos literatų, kuris sugebėjo į savo kūrybą įpinti religinius įsitikinimus. Šis poetas, simboliškai vadinamas „Sarmatijos poetu“, buvo vienas iš tų,  kurie nuolat  kalbėjo ir rašė apie Lietuvą, paskirdami jai savo gražiausius tekstus. Todėl literatūrinis vakaras Lietuvos ambasadoje bus skirtas poeto ir Lietuvos ryšiams. Be diskusijos, vyks Bobrowskio kūrybos ir jam skirtų eilėraščių skaitymai, skambės poeto taip mėgtos, ne kartą kūryboje minimos lietuvių liaudies dainos. Jas atliks Berlyne gyvenanti lietuvių muzikė Raminta Kurklietytė.

Renginys vyks Lietuvos ambasadoje Berlyne, balandžio 12 d., 19 val., Charitestr. 9, 10117.

Literatūrinio vakaro organizatoriai: LR Kultūros atašė Vokietijoje, Johannes Bobrowski bendrija.

Projekto partneriai: Lietuvos kultūros institutas, LR ambasada Vokietijoje.

Dalyvių viešnagę Berlyne remia LR Kultūros ministerija.