Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Vokietijos džiazo ekspertai susižavėjo Birštono džiazo festivaliu

Lietuvos kultūros institutas

Praėjusį savaitgalį Tarptautiniame Birštono džiazo festivalyje nuo pietų iki paryčių liejosi džiazas. Tai buvo jau XIX-asis džiazo festivalis šiame mieste, scenoje vėl skambėjo džiazo legendų ir jaunųjų žvaigždučių atliekama muzika.

Kaip pranešė Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje Gabrielė Žaidytė, į Birštoną buvo pakviesti ir Vokietijoje gerai žinomų džiazo festivalių, muzikos agentūrų ir klubų vadovai bei džiazui skirtų leidinių žurnalistai. 

Koncertus išklausę vokiečių delegacijos nariai prisipažino nesitikėję, kad nedidelėje šalyje galės išgirsti tiek daug ir tokio gero džiazo, susitikti su puikia publika, kurios pavydėtų ir didieji Vokietijoje vykstantys festivaliai. Juos nustebino veržli ir labai profesionali jaunoji lietuvos muzikų karta.

„Dar niekuomet į džiazo koncertus nėjau taip anksti, jau 12-tą dienos“, – teigė Herzog agentūros direktorius Rudigeris Herzogas. „Visiškai nesigailėjau, nes išgirdau tokią a capellą, atliekamą grupės „Jazz Island“, kad dabar norėtųsi išskleisti sparnus ir atrasti jiems jų vertas scenas Vokietijoje“.

„Aš būtinai domėsiuosi Rūtos Jakulytės karjera“, – žadėjo vienas žinomiausių Vokietijoje džiazo žurnalistų, Suddeusche Zeitung laikraščio džiazo apžvalgininkas Ralfas Dambrowskis. „Retai ant scenos pamatai tokias gabias jaunas vokalistes“, – pridūrė žurnalistas.

„Lietuva nustebino savo bigbendų profesionalumu“, – sakė buvęs ilgametis Diusburgo filharmonijos direktorius Wilfried Gehse. „Nesitikėjau vienoje šalyje išgirsti tiek daug ir tokių profesionalių bigbendų“.

Vokiečių delegacijos nariai plojo atsistoję Kęstučio Vaiginio kvartetui, į kurį jis pakvietė žinomus amerikiečių muzikus. „Man tai buvo šio festivalio apogėjus!“, – tvirtino Elbjazz steigėja ir programos kūrėja Nina Sauer.

Pasibaigus programai svečiai klausė, ar šio festivalio programa buvo speciali, ar čia susirinko tie projektai, kurie per Lietuvos džiazo dvidešimtmetį buvo įspūdingiausi. Jų teigimu, neįtikėtina, kad Lietuva turi tokį didžiulį džiazo potencialą, puikią sceną, profesionalius atlikėjus ir nuostabią auditoriją. Išvykdami vokiečiai dėkojo ir festivalio direktoriui Zigmui Vileikiui už puikiai parengtą programą, nepriekaištingą organizaciją, profesionalumą ir svetingumą, kuris juos lydėjo nuo pirmosios festivalio gaidos iki paskutiniojo akordo.

Vokiečių ekspertų kelionę į Lietuvą organizavo  Gabrielė Žaidytė.

Viešnagę rėmė LR kultūros ministerija.

Projekto partneris: Lietuvos kultūros institutas.