Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Jurgos Barilaitės savigyna bus rodoma video meno darbų programoje She Devil Romoje

Lietuvos kultūros institutas

Kovo 16 dieną, 18 valandą Studio Stefania Miscetti galerijoje Romoje pristatoma aštuntoji She Devil video meno programa, kurioje tarp daugelio tarptautinių menininkų pirmą kartą bus rodomas ir lietuvių tarpdisciplininio meno kūrėjos Jurgos Barilaitės video darbas.

She Devil yra platforma, leidžianti atskleisti naujas patirtis. Nuo 2006 metų vykstančią trumpų video meno darbų programa kuria ir kuoja tik moterys. Šiais metais pagrindinė She Devil tema yra veidrodis kaip apmąstymų ir konfrontacijos vieta, kurioje mūsų vaizdas yra padauginamas ir kritiškai analizuojamas, siekiant naujo subjektyvumo, naujos dinamikos ir dabarties santykio. She Devil tiria moterų tapatybę, kuri kartais paslysta ant atsispindinčio paviršiaus ir reikalauja žiauraus iliuzijos suskaldymo. Tai, kas egzistuoja tarp praeities ir dabarties, žiūrint į veidrodį, atsiskleidžia per daugelį skirtingų plokštumų.

Aštuntosios She Devil programos krikštamotė Elaine Shemilt pristatys video performansą Doppelgänger, kuris yra vienas iš video eksperimentų serijos, 1970-aisiais ir 1980-aisiais sukurtos moterų menininkių. Ši video eksperimentų serija atrasta ir suskaitmeninta Rewind tyrimo, kuriam vadovavo profesorius Stephenas Partridge’as. Doppelgänger yra vienas iš dviejų iki šiol išlikusių minėtosios serijos video. Terminas doppelgänger yra pasiskolintas iš vokiečių kalbos, jį sudaro doppel „dvigubas“ ir gänger „praeinantis, tekantis“ (nuo gehen „eiti) ir reiškia blogajį dvynį. Elaine Shemilt doppelgänger yra visiškai moteriškas. Menininkė dažosi veidą kosmetika priešais veidrodį ir šis ritualas padalijamas į dvi dalis: tikrąjį veidą ir jo atspindį veidrodyje.

Jurgos Barilaitės video darbą Indispensable Defence (Self Defence, 2001 m.) programoje pristato italų kuratorė Benedetta Carpi de Resmini, kuri praėjusių metų pabaigoje viešėjo Vilniuje pagal Lietuvos kultūros instituto kuruojamą Kultūros ekspertų programą ir buvo sužavėta mūsų menininkių darbais. Jurga Barilaitė baigė tapybos studijas, po kurių ji palaipsniui perėjo prie piešinio ir judančių vaizdų. Šiuo metu darbuose ji naudoja tik savo kūną, kūriniuose atspindimos vaikystės prisiminimų, paauglių maišto, gimdyvių priežiūros, klajokliškų patirčių ir pop kultūros temos. Darbe Indispensable Defence ji tapo savo pačios portretą bokso pirštinėmis. Pasak kuratorės, tokiu būdu ji sukuria savo pačios kaukę, o kartu ir kitą save. Tai yra heroinio mito dekonstrukcija, kuomet naudojami savo paties raumenys, perkuriant tradicinį savo paties įvaizdį.

Šiemet She Devil programoje galima išvysti Elia Alba, Jurgos Barilaitės, Roberta Garbagnati, Silvia Giambrone, Magdalena Golba, Nilbar Güres, Maha Maamoun, Angela Marzullo, Alice Schivardi, Elaine Shemilt, Ásdís Sif Gunnarsdóttir, Saoirse Wall darbus. Taip pat dalyvauja daugiau nei dešimt meno kuratorių iš viso pasaulio: Antonia Alampi, Benedetta Carpi De Resmini, Dobrila Denegri, Caterina Iaquinta, Pia Lauro, Alessandra Mammì, Manuela Pacella, Cristiana Perrella, Lydia Pribisova, Elena Giulia Rossi, Chiara Vigliotti, Paola Ugolini.

Jau aštuntąjį kartą pristatoma programa bus atvira iki balandžio 16 dienos nuo antradienio iki šeštadienio, 16-20 valandą galerijoje „Stefania Mischetti“, via delle Mantellate, 14 – 00165 Romoje.

 

Kultūros atašė Italijoje Julijos Reklaitės informacija