Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Berlyne – šiuolaikinės lietuvių juvelyrikos paroda „Spuren“ („Pėdsakai“ )

Lietuvos kultūros institutas

(Birutė Stulgaitė. Auskarai)

Kovo 15 dieną Giedrės Bartelt galerijoje „Trofėjas“ Berlyne bus atidaryta penkių šiuolaikinių lietuvių metalo menininkų kūrinių paroda „Spuren“ („Pėdsakai“).

Šiuolaikinis lietuvių metalo menas ir juvelyrika pasižymi konceptualumu, subtilumu, puikiu technikos ir amato išmanymu. Berlyne pristatomoje parodoje savo kūrinius rodo penki skirtingų kartų autoriai: viena žymiausių lietuvių metalo menininkių, 2013 m. Vyriausybės premijos laureatė Birutė Stulgaitė, jaunesnės jos kolegės Šarūnė Vaitkutė, Eglė Čėjauskaitė-Gintalė, Vita Pukštaitė-Bružė ir jauniausiosios kartos autorius, studijavęs Lietuvoje, Nyderlanduose ir Islandijoje – Benas Staškauskas.

Parodoje „Spuren“ galima pamatyti labai skirtingus autorius, savo kūryboje naudojančius tiek tradicines juvelyrikoje sutinkamas medžiagas – auksą, sidabrą, emalį, brangiuosius akmenis, tiek ir lavą ar betoną. Reikšmingą vietą parodoje užima ir lietuvių kultūrai svarbus gintaras, kurį ypatingai pateikia Birutė Stulgaitė, sugebanti suprasti, anot jos pačios, ko gintaras nori. Parodoje pristatomi daugiau nei penkiasdešimt naujausių darbų; didžioji dalis kūrinių sukurti specialiai šiai ekspozicijai. Tai trapūs ir subtilūs Vitos Pukštaitės-Bružės augalai-segės iš sidabro ir emalio, aristokratiški ir santūrūs Šarūnės Vaitkutės darbai, į lietuviškąją tradiciją atsiremiantys Eglės Čėjauskaitės-Gintalės papuošalai ir šiuolaikine kalba kalbantys masyvūs, ekstravagantiški Beno Staškausko kūriniai iš lavos, betono ir aukso.

Ne tik kiekvieno menininko rankos, bet ir mintis palieka pėdsakus metale; tie pėdsakai ir padaro kiekvieną kūrinį unikalų. Eksponuojami kūriniai spinduliuoja pagarbą medžiagai, kokybės ir idėjos darną; drauge jie pasakoja penketą skirtingų istorijų, kurios įgyja papuošalų formas. Plastikas ir sidabras, gintaras, lava ir brangieji akmenys kalba apie įkvėpimą ir ramybę, polėkį, žmogų ir gamtą ir, žinoma, apie Lietuvą. Darbuose dera praeitis ir dabartis, menininkų noras papasakoti apie tai, kas šiandien jiems svarbiausia, įžūlumas ir drauge pagarba naudojamoms medžiagoms. „XXI amžiaus profesionalioji lietuvių juvelyrika nėra ypatingai provokuojanti; ji nėra žiauri, drastiška ar barbariškai prabangi. Ji greičiau švelni, santūri, atsaini ir ironiška tiek savo pačios, tiek ir dėvėtojų atžvilgiu. Tačiau visų pirma, ji konceptuali ir savita“, teigia parodos kuratorė dr. Jurgita Ludavičienė. Lietuviški menininkų minčių ir rankų pėdsakai Berlyne atskleidžia šiuolaikinio lietuvių metalo meno panoramą: profesionalią, efektingą ir drauge subtilią.

Parodos atidaryme dalyvaus Šarūnė Vaitkutė ir dr. Jurgita Ludavičienė

Parodos atidarymas įvyks kovo 15 d., 18-20 val., paroda bus eksponuojama iki kovo 20 d. Giedrės Bartelt galerijoje „Trofėjas“ Berlyne Wielandstr. 31, 10629 Berlin-Charlottenburg, Tel. 0049/30/8852086, info@trofejas.com

Pranešimas parengtas pagal parodos kuratorės Dr. Jurgitos Ludavičienės tekstą.

Daugiau informacijos: https://www.facebook.com/Trofejas-189673687835877/?fref=ts

Parodos organizatoriai: LR Kultūros atašė Vokietijoje, „Trofėjas“

Projekto partneriai: Lietuvos kultūros Institutas.

Parodą bei menininkės bei kuratorės viešnages Berlyne remia LR Kultūros ministerija.