Lietuvos Kultūros Institutas
Aktualijų archyvas, Kultūros naujienos, Projekto VKM naujienos

VILNIAUS KNYGŲ MUGĖ’16: skelbiame Knygos kino salės programą

Lietuvos kultūros institutas

KNYGOS KINO SALĖS PROGRAMA

VASARIO 25, BIČIULIŲ DIENA

12.00–16.00

Muzikos konferencija: „Muzikos verslo plėtra užsienyje 2016“

Dalyvauja: Giovanni Trono, Lucas Knoflack, Scott Cohen, Charlie Phillips

(Lietuvos gretutinių teisių asociacija AVAKA, Kūrybiška Europa)

Muzikos atlikėjams vis dažniau žvalgantis į užsienio muzikos rinkas aktualus tampa muzikos eksporto klausimas. Lietuva yra vienintelė Baltijos šalis neturinti oficialaus muzikos eksporto ofiso, tačiau sėkmingi kaimyninių šalių pavyzdžiai ir auganti Lietuvos vidaus rinka kviečia Europos šalių muzikos eksporto struktūras taikyti Lietuvoje jau šiandien. Atkreipdami dėmesį į šį klausimą konferencijos metu pranešimus apie muzikos verslo plėtrą užsienio šalyse skaitys Giovannis Trono (Music: LX, Liuksemburgas) ir Lucas Knoflachas (Sound Diplomacy, Vokietija). Vienos didžiausių muzikos platinimo kompanijų pasaulyje „The Orchard“ įkūrėjas ir vadovas Scottas Cohenas konferencijoje dalinsis savo 30-ies metų patirtimi dirbant su žymiausiais muzikos verslo vardais, o Charlie‘s Phillipsas (AIM, D. Britanija) kvies muzikos prodiuserius bendrai diskusijai apie tarptautinės muzikos rinkos tendencijas muzikos prodiuserių darbe.

16.30–19.00

Ukrainiečių-lietuvių vakaras: „Tavo balsas mano sakiny“

Trumpametražių filmų programa ir literatūriniai skaitymai

Dalyvauja: Andrej Kurkov, Marianna Kiyanovska, Sergej Loyko, Iryna Tsilyk, Toma Vaškevičiūtė, Volodislav Žurba, Vladas Braziūnas ir kt., renginį moderuoja Vytautas Dekšnys

 

„Iš toli“ / Viddalik (rež. K. Gornostaj, 2015, 11 min.);

„Kelias“ / Doroha (rež. Maksim Ksenda, 2012, 22 min.);

„Atminimas“ / Pomyn (rež. I. Tsilyk, 2013, 24 min.);

„Krintantys lapai“ / Listopad (rež. M. Kondakova, 2014, 21 min.).

(Lietuvos rašytojų sąjunga, Lietuvos kultūros institutas)

 

VASARIO 26, ILGASIS PENKTADIENIS

 

11.00

Diskusija: „Naujas didysis lietuvių-ukrainiečių santykių naratyvas“

Dalyvauja: Andrej Kurkov, Marianna Kiyanovska, Sergej Loyko, Algirdas Kumža, renginį moderuoja Rimvydas Valatka

(NGO Publishers’ Forum, Lietuvos kultūros institutas)

 

13.00

Iš suskaitmeninto Lietuvos kino aukso fondo: „Gražuolė“

Režisierius Arūnas Žebriūnas, 1969, 63 min., romantinė drama

Pristato Vidas Grigoraitis

(Lietuvos kino centras)

„Gražuolė“ užima svarbią vietą Lietuvos kino istorijoje ir iki šiol yra vertinama dėl poetinės stilistikos, išskirtinio dramatizmo bei suteiktos galimybės pažvelgti į vaikų pasaulio subtilybes jų pačių akimis. Filmas neretai lyginamas su tokia kino klasika kaip Albero Liamorisso kino šedevrai „Baltieji karčiai“ ar „Raudonas balionas“. Tai istorija apie mergaitę Ingą, su kiemo vaikais žaidžiančią žaidimą, kurio tikslas – girti rato viduryje šokantį kiemo draugą. Vaikų mėgstama Inga dažniausiai sulaukia komplimentų ir yra vadinama gražuole. Viskas pasikeičia, kai į kiemą atsikrausčiusiam berniukui, už šiurkštumą pramintam „Nebyliu“, nepatinka Ingos strazdanos ir jis ją pavadina bjauria. Pikti žodžiai užgauna mergaitę ir ji leidžiasi į grožio paieškas. Filmo garso ir vaizdo restauracija atlikta Lenkijoje, skaitmeninimo darbus atliko Lietuvos centrinis valstybės archyvas.

 

14.30

Knygos pristatymas: „Kinas sovietų Lietuvoje: sistema, filmai, režisieriai“

Dalyvauja: Violeta Davoliūtė, Narius Kairys ir knygos autorės Anna Mikonis-Railienė, Lina Kaminskaitė-Jančorienė, moderuoja Auksė Kancerevičiūtė

(VU Filologijos fakultetas)

 

15.30

DVD rinkinio pristatymas ir trumpametražių dokumentinių filmų programa: „Lietuvių dokumentinio kino antologija“

Dalyvauja: Audrius Stonys, Kornelijus Matuzevičius, Virginija Diana Matuzevičienė, Edmundas Zubavičius, renginį moderuoja Dovilė Grigaliūnaitė

(Meno avilys)

 

„Jautrumo kaip duonos“ (rež. E. Zubavičius, 1979, 9 min.);

„Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį“ (rež. A. Matelis, 1990, 10 min.);

„Neregių žemė“ (rež. A. Stonys, 1992, 25 min.);

„Iliuzijos“ (rež. K. ir D. Matuzevičiai, 1993, 21 min.).

 

17.00

Romano ekranizacija „Dykumose ir giriose / W pustyni i w puszczy“

Režisierius Gavin Hood, 2001, 110 min., Lenkija, nuotykių filmas visai šeimai, lenkų k., liet. subt.

Pristato dr. Irena Fedorovič

(Lenkijos institutas Vilniuje)

Filmas yra labai populiarios lenkų rašytojo Henryko Sienkiewicziaus knygos ekranizacija. Pasakojama apie Afrikoje pasimetusių vaikų Nelės ir Stasio nuotykius. Ieškodami savo tėvų vaikai patirs daugybę nuotykių. Kartu su jais keliauja ištikimas šuo, nauji draugai ir prijaukintas dramblys…

 

19.00

Romano ekranizacija: „Vila Amalija / Villa Amalia“

Režisierius Benoit Jacquet, 2008, 91 min., Prancūzija, prancūzų k., liet. subt., pagal Pascal Quignard romaną

Pristato Ariane Bluteau

(Prancūzų institutas Lietuvoje / Kino festivalis „Žiemos ekranai“)

Per vieną akimirką pianistė Ana apsisprendžia atsisveikinti su savo senuoju gyvenimu ir viską pradėti iš naujo. Ji išsiskiria su vyru, parduoda butą, atšaukia koncertus, aplanko motiną ir išvažiuoja. Apie savo apsisprendimą Ana pasipasakoja tik netikėtai gatvėje sutiktam vaikystės draugui Žoržui. Ana keliauja klausydama širdies balso, kuris atveda ją prie vilos „Amalija“ durų. Čia moteris randa pilnatvę, naujieji namai prisipildo jūros ošimo, cikadų svirpimo ir muzikos garsų. Bet praeities taip lengvai neatsikratysi.

 

VASARIO 27, NEKASDIENIAI PASIMATYMAI

 

10.45

Nacionalinis diktantas

 

12.00

Komikso ekranizacija: „Rabino katinas / Le chat du rabbin“

Režisierė Sandrina Jardel, 2009, 86 min., Prancūzija, animacija vaikams pagal Joan Sfar komiksus, prancūzų k., liet. subt.

(Prancūzų institutas Lietuvoje / Kino festivalis „Žiemos ekranai“)

1920-ieji, Alžyras. Rabinas Sfaras gyvena su vienturte dukra Zlabija, triukšminga papūga ir nuolat išdaigas krečiančiu katinu. Vieną dieną katinas praryja papūgą ir prabyla žmonių kalba, nors tauškia tik nesąmones. Jis iki ausų įsimylėjęs Zlabiją ir net pasiryžęs tapti bar micva! Netikėtai rabino namuose atsiradęs dailininkas rusas apsėstas minties apie Jeruzalę, kurioje gyvena juodaodžiai žydai. Kartu su juo ieškoti tos vietos leidžiasi rabinas, buvęs Caro kareivis, dainininkas ir katinas…

 

14.00

Stasys Eidrigevičius vaidina save: „Buzkaši – stepių daina / Bouzkachi, le chant des steppes“

Režisierius Jacques Debs, 2008, 90 min., Prancūzija, Uzbekistanas, dokumentinė pasaka, anglų k., liet. subt.

(Kauno kino festivalis)

Ali ir Ulugbėjus – du vyrai, pamilę vieną moterį, vardu Mohabat. Negalėdama išsirinkti, ji nusprendžia tekėsianti už tradicinių buzkaši varžybų nugalėtojo. Poetas ir dailininkas turi pereiti kalnus ir stepes, kad susirungtų triukšmingoje ir dulkėtoje raitelių kovoje. Kuris laimės gražuolės Mohabat ranką ir širdį?

Filmas balansuoja tarp dokumentikos ir pasakos žanrų: personažai jame tikri (dailininkas Stasys Eidrigevičius vaidina vieną pagrindinių vaidmenų), tačiau pasakotojo cituojamos garsaus persų poeto Hafizo meilės poemos paverčia dokumentinę istoriją mistiška stepių pasaka.

 

16.00

Dokumentiniai filmai apie Stasį Eidrigevičių

„Penkios novelės apie Stasį“ (rež. V. V. Landsbergis, 1994, 18 min.)

Filme įamžinti Stasio Eidrigevičiaus gyvenimo ir kūrybos Lenkijoje momentai, pirmos personalinės parodos atvežimas dailininko gimtinėn Lietuvon bei apsilankymas netoli Panevėžio esančioje dailininko tėviškėje.

 

„Svečiuose pas save / Gościem u siebie“ (rež. A. Biedrzyski, 2009, 20 min., lenkų k., liet. subt.)

Filmas „Svečiuose pas save“ pamėgina pažvelgti į charizmatišką kūrėją – paslaptingą, užsidariusį, susitelkusį į nuosavą, intymų kosmosą, bet taip pat mėgstantį keliauti, atvirą, nepaprastai gyvai besidomintį pasauliu ir menu – nuo literatūros iki muzikos. Filmo kūrėjai siekė užčiuopti jo kūryboje traumuojančią patirtį, tekusią menininkui, 1980 metais išvykusiam iš gimtosios Lietuvos. Filmas pasakoja apie menininko kelionę į tėviškę.

Dalyvauja: Stasys Eidrigevičius

(Apostrofa, Lietuvos kultūros institutas)

 

17.00

PREMJERA LIETUVOJE: „Išsaugok mano kalbą amžiams / Сохрани мою речь нaвсегда“

Režisierius Roman Liberov, 2015, 84 min., Rusija, dokumentinis filmas apie poetą Osipą Mandelštamą, rusų k., liet. subt.

Dalyvauja filmo režisierius

(Lietuvos kultūros institutas)

Poeto Osipo Mandelštamo istorija, atkurta menų ir žanrų – lėlių teatro, dizaino, kompiuterinės grafikos, dokumentikos – samplaikoje. Maištinga Mandelštamo eilėraščių dvasia metė iššūkį valdžiai, kurios aparatas pasmerkė jų autorių žūčiai viename iš daugybės etapinių sovietų lagerių netoli Vladivostoko. Didelė dalis eilėraščių būtų galėję ir neišlikti, jei ne poeto žmona Nadiežda, kuri juos mintinai išmoko, perrašinėjo ranka ir saugojo, laukdama laikų, kai jie galės būti paskelbti.

 

19.00

Filmas-dienoraštis „Vėjų kryžkelėje / Risttuules“

Režisierius Martti Helde, 2014, 87 min., Estija, istorinė drama, estų k., subt. angl. ir liet. k.

Šis nespalvotas filmas sukurtas tūkstančiams estų, latvių ir lietuvių atminti. 1941 m. jie buvo ištremti į Sibirą arba nužudyti Stalino parankinių. Balsas už kadro skaito tikrą estės Ernos dienoraštį. Prieš 1941-ųjų birželį ji gyveno idilišką gyvenimą su vyru ir dukra Estijos provincijoje. Tačiau kai jos šeima ištremiama į Sibirą, moteriai laikas ir gyvenimas sustoja. Nežmonišką badą ir pažeminimą jai padeda ištverti vyrui, kuris buvo lageryje, rašomi laiškai. Metai, kuriuos Erna praleido Sibire, atima iš jos daugiau nei jaunystę. Filmas paremtas tikra istorija, taip pat pasitelkiamos neįprastos vaizdinės pasakojimo priemonės.

 

VASARIO 28, PERSONAŽŲ SEKMADIENIS

 

10.15

Kūrybinės dirbtuvėlės vaikams ir ne vaikams: „Ornamentų paslaptys“

Veda dailininkė režisierė Jūratė Leikaitė

Dailininkė, naujos spalvinimo vaikams ir suaugusiems knygelių serijos autorė pasidalins ornamentų ir raštų kūrimo paslaptimis. Bus galima patiems nupiešti ornamentą arba pabaigti pradėto rašto piešinį. Dailininkė patars, kokiomis spalvomis nuspalvinti, kurios spalvos viena prie kitos dera, kaip derino spalvas mūsų močiutės audėjos?

Tiems, kas atspės mįsles ir galvosūkius, autorė turi prizų.

 

11.00

Animacinių filmų programa: „Išlydėkim žiemą – pasitikim pavasarį“

Pristato Valentas Aškinis ir Jūratė Leikaitė

12.00

Baltų pasaka: „Aukso žirgas“

Režisieriai: Valentas Aškinis, Reinis, Kalnaellis, 2015, 80 min., Lietuva, Latvija, Liuksemburgas, Danija, animacinė pasaka pagal Janio Rainio pjesę

(Kino festivalis „Tindirindis“)

Įtūžusi Juodoji Motina įkalina princesę Saulę ledo karste ant aukščiausio kalno. Karalystę užvaldo tamsa, ašaros ir neviltis. Juodajai Motinai jau trinant rankas dėl laiminčio blogio, dukros išsiilgęs karalius paskelbia visuotinę žinią: iš ledo kalėjimo princesę išgelbėsiančiam drąsuoliui atiteks jos ranka. Daugybė jaunuolių bando laimę, bet niekam nepavyksta. Kas ją išlaisvins? Kas grąžins žmonėms šviesą?

 

13.30

Vaikams ir tėveliams: „Ledo drakonas / Isdraken“

Režisierius Martin Högdahl, 2012, 73 min., Švedija, pagal Mikaelio Engströmo romaną, švedų k., liet. subt.

(Švedijos Karalystės ambasada)

Vienuolikmetis Mikas gyvena su broliu ir alkoholiku tėvu Stokholme. Po pamokų berniukas daug laiko praleidžia muziejuje, nes domisi banginių gyvenimu. Dėl situacijos šeimoje Mikas yra išsiunčiamas pas tetą Leną, gyvenančią šiaurės Švedijoje. Čia jis išmoksta žvejoti, susiranda naujų draugų ir pirmą kartą įsimyli. Mikas bando padaryti savo aplinkos žmones laimingus. Bet, kita vertus, jis ieško savo kelio. Galų gale Mikas nusprendžia pabėgti su savo draugais plaustu, vadinamu „Ledo drakonas“. Tai nuotykių kupina jauno vaikino kelionė.

 

15.00

Romano ekranizacija: „Stokholmo istorijos / Stockholm Stories“

Režisierė Karin Fahlén, 2014, 97 min.,  Švedija, švedų k., liet. subt.

(Švedijos Karalystės ambasada)

Filme – penki pagrindiniai personažai. Jų keliai susikerta lietingomis lapkričio dienomis. Jaunas rašytojas Juhanas, kuriam neduoda ramybės mintis apie žmogiškosios laimės ir miesto apšvietimo tarpusavio sąryšį. Prestižinio universiteto studentas Duglas, įsimylėjęs į Aną, kuri po išsiskyrimo su drauge liko be namų. Reklamos specialistui Jesikei neleido įsisūnyti vaiko dėl to, kad jis turi mažai draugų. Darboholikas Tumas, dirbantis ministerijos biure, pažeminamas pareigose, nes gavo keistą meilės laišką. Kiek reikia šviesos, kad pastebėtume vienas kitą? Ir kiek tamsos, kad rastume savyje jėgų susipažinti. Bet iš pradžių turime išjungti šviesą.

 

Kino centras „Skalvija“

Vasario 26 d., penktadienį, 19.00

 

PREMJERA LIETUVOJE: „Išsaugok mano kalbą amžiams / Сохрани мою речь нaвсегда“

Režisierius Roman Liberov, 2015, 84 min., Rusija, dokumentinis filmas apie poetą Osipą Mandelštamą, rusų k., liet. subt.

Dalyvauja filmo režisierius

(Lietuvos kultūros institutas)

Poeto Osipo Mandelštamo istorija, atkurta menų ir žanrų – lėlių teatro, dizaino, kompiuterinės grafikos, dokumentikos – samplaikoje. Maištinga Mandelštamo eilėraščių dvasia metė iššūkį valdžiai, kurios aparatas pasmerkė jų autorių žūčiai viename iš daugybės etapinių sovietų lagerių netoli Vladivostoko. Didelė dalis eilėraščių būtų galėję ir neišlikti, jei ne poeto žmona Nadiežda, kuri juos mintinai išmoko, perrašinėjo ranka ir saugojo, laukdama laikų, kai jie galės būti paskelbti.