Lietuvos Kultūros Institutas
Aktualijų archyvas, Kultūros naujienos, Projekto VKM naujienos

VILNIAUS KNYGŲ MUGĖ’16: skelbiame Diskusijų klubo programą

Lietuvos kultūros institutas

DISKUSIJŲ KLUBAS

Diskusija, reaguojanti į dabartines sociokultūrines Europos problemas. Masinis mobilumas: migracija kaip globalizacijos desertas

Lietuvos viešojoje erdvėje migracijos procesai pastaraisiais metais pradėti aptarinėti kaip iššūkis ar net grėsmes keliantis fenomenas, daugiausia akcentuojantis galimai prievartinę perkeltųjų asmenų imigraciją. Tačiau Lietuvai neabejotinai daug aktualesnė savanoriška emigracija: per porą nepriklausomybės dešimtmečių mūsų šalį apleido 20 procentų jos gyventojų. Lietuvos piliečių išvykimas dažniau siejamas su mobilumu, tuo tarpu žmonių atvykimas į Europą bei Lietuvą iš skurdesnių kraštų traktuojamas (beveik išvien) kaip „neigiama“ migracijos pusė. Vis dėlto ir viena, ir kita yra tos pačios savi(per)kūros įrankiai. Diskusijoje siekiama į mobilumą/migraciją pažvelgti per globalizacijos procesų ir padarinių prizmę.

Moderuoja: Egdūnas Račius

Dalyvauja: Vytis Jurkonis, Renata Kuleš, Ilma Skuodienė

Ketvirtadienis. Vasario 25 d. 16 val. Forumas-LRT studija

Trukmė 1,30 val.

 

Diskusija, skirta mugės temai. Rašytojas ir personažas: kas ko ieško?

 Šių metų Vilniaus knygų mugė savo tema „Personažas ieško autoriaus“ atsigręžia į vieną  įdomiausių ir pamatinių  literatūros klausimų: rašytojo ir personažo santykius. Jie bus svarstomi ir šioje diskusijoje, mėginant atsakyti, kas ką (su)kuria ir kas ko ieško – rašytojas personažo ar personažas rašytojo? Kokios galimos šių dviejų literatūros teksto svarbiųjų santykių dėlionės? Ką reiškia kurti personažą? Apskritai, kas yra teksto „Aš”, kas yra personažas, kas yra rašytojas, ir kas yra rašytojas kaip personažas?

Moderuoja: Jūratė Čerškutė

Dalyvauja: Danutė Kalinauskaitė, Rimantas Kmita, Rolandas Rastauskas

Šeštadienis. Vasario 26 d. 16 val. Forumas-LRT studija

Trukmė 45 min.

 

Diskusija apie skaudančias aktualijas. Sovietmečio rašytojų laikysenos: keblus palikimas

Iki šiol aštriai diskutuojame dėl sovietmečio kultūrinio palikimo vertinimo. Kontraversiškos nuomonės lydi daugelį anuomet žymių, nors ir labai skirtingų, rašytojų figūrų: Salomėją Nėrį, Petrą Cvirką, Juozą Baltušį ar Justiną Marcinkevičių. Kas geriau: nuvertinti ir užmiršti tokias asmenybes – ar siekti jas suprasti? Pasmerkti, ginti jų reikšmę ar siekti pasimokyti iš jų situacijų ir pasirinkimų? Ar turi sutapti jų kūrybos ir politinių laikysenų vertinimas? Kokia turėtų būti šių asmenybių vieta brandžios, demokratiškos šalies atminties kultūroje?

Moderuoja: Mindaugas Kvietkauskas

Dalyvauja: Kęstutis Girnius, Rimantas Kmita, Darius Kuolys, Vytautas Martinkus, Nerija Putinaitė

Šeštadienis. Vasario 26 d. 17 val. Forumas-LRT studija

Trukmė 1,30 val.

 

Diskusija apie vaikų ir paauglių skaitymo problemas. Ar knygos namuose augina skaitytoją?

Daugelis tyrimų teigia, jog skaitantį vaiką augina šeima. Jeigu vaikui skaitoma nuo mažens, jo atmintis, vaizduotė bus geresnė, žodynas platesnis. Jeigu šeimoje daugiau knygų, vaikas labiau bus linkęs knygas skaityti, rinktis jas kaip laisvalaikio praleidimo būdą. Ar Lietuvoje tokie tyrimai atlikti? Ar žinome, kuo skaitančio vaiko ateitis arba to vaiko, kuriam vaikystėje skaitoma, skiriasi nuo to, kuriam neskaitoma? Kokias naudas gauna vaikas iš knygų, iš skaitomų ir pasakojamų istorijų? Ar skaitymo procesas suteikia jam psichologinį pranašumą prieš kitus?

Knyga ir skaitymas suprantama tarsi vertybė savaime. Tačiau ar bet kokia literatūra mus augina? Ar tarp įvairių skaitymo skatinimo projektų nepaklysta tekstas kaip vertybė? Kiek šeima yra atsakinga už skaitantį savo vaiką?

Moderuoja: Rūta Elijošaitytė

Dalyvauja: Eglė Baliutavičiūtė, Andrius Jakučiūnas, Linas Slušnys

Penktadienis. Vasario 27 d. 15 val. Forumas-LRT studija

Trukmė 45 min.

 

Diskusija apie literatūros tekstų adaptacijas kine. Literatūros ekranizacijos kine

Kodėl lietuvių kino ir literatūros bendradarbiavimas nėra toks tamprus, kaip kitų šalių tradicijose? Ko trūksta lietuvių literatūrai? Ar ji nėra pakankamai „kinematografiška“? O gal kažko trūksta Lietuvos kinui? Šie ir kiti klausimai bus svarstomi diskusijoje, aptariančioje lietuvių literatūros ekranizacijų specifiką ir pavyzdžius.

Moderuoja: Nerijus Milerius

Dalyvauja: Giedrė Beinoriūtė, Audrius Juzėnas, Pranas Morkus, Algimantas Puipa.

Penktadienis. Vasario 27 d. 16 val. Forumas-LRT studija

Trukmė 1,30 val.