Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Po dvidešimties metų sugrįžtančioje Milano trienalėje dalyvaus ir Lietuva

Lietuvos kultūros institutas

(Nuotraukoje – Julijonas Urbonas)

Šių metų sausio 30 dieną Milane,  spaudos konferencijoje buvo paskelbta apie ambicingą Milano trienalės sugrįžimą. Paroda, kurios tema „21 amžius. Dizainas po dizaino“ vyks balandžio 2 – rugsėjo 12 dienomis. Joje net 30 šalių demonstruos savo dizaino ir meno pasiekimus. Lietuva šiame renginyje debiutuos su Julijono Urbono instaliacija „Airtime“, ji bus eksponuojama garsiojo Leonardo da Vinci technikos muziejaus priestate, kuris po ilgametės restauracijos atvers duris Trienalės proga.

Milano trienalė, rengiama nuo 1933 m., yra laikoma viena svarbiausių dizaino ir architektūros renginių pasaulyje. Čia dalyvavo pasaulinio garso kūrėjai, tokie kaip Le Corbusier, Frankas Lloydas Wrightas, Picasso, Frankas Gehry ir pan. Lietuva šiais metais kvietimo dalyvauti sulaukė pirmą kartą. Derybos dėl Lietuvos dalyvavimo šiame renginyje prasidėjo, kai 2015 m. gegužės mėn. Lietuvos respublikos užsienio reikalų ministerija gavo oficialų Italijos užsienio reikalų ministro Paolo Gentiloni kvietimą dalyvauti 2016 metų Milano trienalėje. Bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros atašė Italijoje, Vilniaus dailės akademija ir meno bei dizaino kritikais, buvo pasiūlyti 4 skirtingi projektai, iš kurių Trienalės komitetas atsirinko tarpdisciplininio menininko ir dizainerio Julijono Urbono bei kuratorės Justės Kostikovaitės projektą „Airtime“.

„Airtime“ (iš angl. oro laikas) — tai kinetinės skulptūros, į žmogaus vidurius orientuotos architektūros, antigravitacinės mašinos ir atrakciono hibridas. „Airtime“ slepiasi po grindimis ir yra aptinkamas tik fiziškai sąveikaujant. Grindų paviršius ritmiškai juda taip, kad stovintieji ant jo patirtų epizodiškus nesvarumo būsenos pojūčius. Specialiai suprojektuoto keltuvo pagalba grindys juda keliolika centimetrų vertikaliai — lėtai aukštyn ir staiga žemyn. Atrakcionų dizaino žodyne terminas „air-time“ apibrėžia nesvarumo būsenos pojūtį, patiriamą atrakcionuose. Šis efektas yra sukuriamas kilimo inercijos arba laisvojo kritimo pagalba. Milano trienalei planuojama gaminti  70 kv. m. „Airtime“ platformą-grindis. Be instaliacijos, 5 mėnesius trunkančios parodos metu numatoma rengti reguliarius renginius, pristatant Lietuvos dizainą, architektūrą ir šiuolaikinį meną, taip pat kviesti Milane gyvenančius bei tarptautinius performanso menininkus, kurie atsilieptų į “Airtime” paviljono temą ir sukurtų jai skirtus naujus meno kūrinius.

XXI Tarptautinės Milano Trienalės tema „21 Amžius. Dizainas po Dizaino“ sieks dekoduoti naująjį tūkstantmetį ir atskleisti planavimo ir projektavimo koncepcijos pokyčius. 2016 metų Milano Trienalė ieškos atsakymų į  kertinius naujosios projekto „dramaturgijos“ klausimus, konfrontuos su antropologinėmis temomis, analizuos globalizacijos poveikį dizainui, aptars 2008 metų krizės nulemtus pokyčius ir XXI amžiaus pradžios miesto ir dizaino santykį, dizaino ir naujųjų informacijos technologijų prieinamumą, dizaino ir amatininkystės sąryšį. Penkis mėnesius truksiančios Trienalės metu laukiama  apie 300,000 lankytojų, kurie galės pamatyti daugiau nei 30 šalių ekspozicijas ir 7 Trienalės meno komiteto kuruojamas parodas, pasklidusias visame mieste.

Lietuvos pristatymo Trienalėje rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos respublikos kultūros ministerija. Projekto komisaras: Vilniaus dailės akademija.

Kultūros atašė Italijoje Julijos Reklaitės informacija, bendradarbiaujant su Kotryna Vilkaite-Buono