Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos, Susijusios naujienos

Teatro ekspertai iš Kinijos tyrinės Lietuvos scenos menų panoramą

Lietuvos kultūros institutas

(Agnės Biliūnaitės nuotraukoje – akimirka iš pirmojo Kinijos teatro ekspertų vizito Lietuvoje)

Sausio 26–vasario 4 d. Lietuvoje lankysis teatro ekspertai iš Kinijos. Tarptautinio Vudžen teatrų festivalio ir „Beijing Fringe“ festivalio atstovų komanda, sudaryta iš prodiuserių, režisierių ir aktorių, priklausančių „Jaunosios Pekino dramaturgijos“ asociacijai, atvyksta susipažinti su šiuolaikiniu Lietuvos teatru ir išsirinkti, kokius spektaklius įtraukti į 2016 m. ir 2017 m. festivalių programas. Svečiai lankysis Vilniaus, Kauno bei Klaipėdos teatruose.

Į intensyvią programą įtraukta net šešiolikos spektaklių peržiūra. Ekspertai turės galimybę įvertinti Oskaro Koršunovo „Išvarymą“ ir „Jelizavetą Bam“, Eimunto Nekrošiaus „Borisą Godunovą“, Gintaro Varno „Biografiją: vaidinimą“, Vido Bareikio „Kaligulą“ ir „Hamletą“, Cezario Graužinio „Viskas arba nieko“ ir „Arabišką naktį“, Rimo Tumino „Tris seseris“, Birutės Banevičiūtės „Mozaiką“, Beno Šarkos „Viešpatį sau“, Agnijos Šeiko „Keliaujančias bažnyčias“, šokio teatro „Padi Dapi Fish“ „Baltąją lopšinę“, teatro „Lino lėlės“ „Vilką ir ožiukus“, Gintarės Radvilavičiūtės „Smėlio žmogų“, „Apeirono teatro“ „Likučius po Dievo“. Greta spektaklių lankymo svečiams organizuojami susitikimai su Lietuvos nacionalinio dramos teatro, Nacionalinio Kauno dramos teatro, Lietuvos šokio informacijos centro, Menų spaustuvės vadovais, diskusijos su aktoriais po spektaklių. Svečių pageidavimu taip pat organizuojamas ir susitikimas su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos atstovais.

Pasak Lietuvos kultūros atašė Kinijoje Agnės Biliūnaitės, tai jau antrasis teatro ekspertų iš Kinijos vizitas Lietuvoje, organizuojamas bendradarbiaujant Lietuvos kultūros atašė Kinijoje ir Lietuvos kultūros institutui. 2015 m. lapkritį Lietuvoje lankėsi dvi teatro ekspertės iš Pekino ir Šanchajaus. Po šio vizito jau sulaukta konkrečių pasiūlymų: nepriklausomas Pekino Penghao teatras, birželį organizuosiantis 7-ąjį Nanluoguxiang scenos menų festivalį, šiemet į jį pakvietė net keturis spektaklius iš Lietuvos: E. Nekrošiaus „Borisą Godunovą“, V. Bareikio „Kaligulą“ ir du „Stalo teatro“ spektaklius – „Tarmių stalas“ bei „Gandro dovana“.

Pastaruoju metu Kinijos susidomėjimas lietuvišku teatru vis labiau auga. Pernai Tarptautiniame Vudžen festivalyje buvo pristatytas Yanos Ross „Chaosas“. Š.m. kovo mėnesį Pekine, Šanchajuje ir Guangdžou gastroliuojantis Oskaro Koršunovo teatras šios šalies publikai vaidins net penkiolika „Hamleto“ spektaklių. Į Šenženio eksperimentinio teatro bienalę pakviestas Airos Naginevičiūtės šiuolaikinio šokio spektaklis „Chimeros karoliai“.

Agnė Biliūnaitė

Lietuvos kultūros atašė Kinijoje