Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Berlyne – kamerinės muzikos koncertas „Langas į Lietuvą“

Lietuvos kultūros institutas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šių metų sausio 28-tą dieną Berlyne vyks kamerinės muzikos koncertas „Langas į Lietuvą“, minintis Laisvės gynėjų dieną.

Už Lietuvos ribų gyvenančių lietuvių muzikų trio Dalia Dėdinskaitė (smuikas), Gleb Pyšniak (violončelė) ir Gintaras Januševičius (fortepijonas) susibūrė bendram tikslui atrasti gražiausius klasikinės lietuviškos muzikos kūrinius ir surinkti juos į vieną albumą. Berlyne trio pristatys rinktinių Lietuvos kompozitorių kūrinius bei naujausią kompaktinę plokštelę.

Klausytojai išgirs M. K. Čiurlionio, S. Vainiūno, Z. Bružaitės, A. Šenderovo kūrinius. Specialiai šiam projektui ir 25-osioms Lietuvos Respublikos nepriklausomybės atkūrimo metinėms paminėti kompozitorė Loreta Narvilaitė parašė kūrinį „Pamatyk jūrą tolumoje“, kuris Vokietijos sostinėje skambės pirmą kartą.

Austrijoje ir Vokietijoje gyvenančių atlikėjų teigimu, lietuviška klasikinė muzika nėra tokia žinoma pasauliniu mastu, bet tai nėra jos grožio ar kokybės rodiklis. „Mūsų muzikos istorija liudija daugiau nei šimtą metų kūrybinės energijos, talento ir muzikinio palaiminimo. Neretai lietuvių kompozitorių kūriniai atlikėjų programose tampa nuostabiais atradimais publikai, nieko iki tol nežinojusiai apie mūsų kūrėjus. Kurdami šią programą taip pat buvome ne vieną kartą itin maloniai nustebinti”, – dalijosi muzikantai.

Šis trio koncertas – pasaulinio muzikų turo dalis. Menininkai su dideliu pasisekimu jau koncertavo JAV, Italijos, Čekijos, Švedijos ir kitų šalių publikai.

Projektas buvo paremtas Lietuvos kultūros tarybos, jį pristatant bendradarbiauta su Lietuvos Respublikos ambasadomis Švedijoje, Austrijoje, Čekijoje, Italijoje, JAV, Rusijoje, Ukrainoje bei Vengrijoje.

Koncertas vyks sausio 28 d., (ketvirtadienį) 19:30 val., Hochmeisterkirche bendruomenės salėje, Paulsborner Str. 86, Berlyne.