Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuvių literatūros salone Hamburge pristatomas Valdo Papievio romanas

Lietuvos kultūros institutas

Šių metų sausio 15 dieną Hamburge vyks naujausio Valdo Papievio romano „Odilė, arba oro uostų vienatvė“ sutiktuvės Vokietijoje.

Paryžiuje gyvenančio lietuvių rašytojo Valdo Papievio romanas „Odilė, arba oro uostų vienatvė“ – viena skaitomiausių 2015 metais lietuvių rašytojų knygų. Praėjusią vasarą išleistas romanas Lietuvoje sulaukė jau trečiojo tiražo, Metų knygos rinkimuose pateko į geriausių lietuviškų knygų suaugusiems penketuką.

Kaip pranešė kultūros atašė Vokietijoje Gabrielė Žaidytė, romano pristatyme Vokietijos lietuviams dalyvaus knygos autorius bei lietuvių rašytojas, poetas, dramaturgas, literatūros kritikas ir publicistas Liudvikas Jakimavičius.

Romano veiksmas skaitytoją nukelia į Paryžių. Jame rašoma apie garbaus amžiaus Odilės bei jos nuomininko, knygos pasakotojo, artimai susijusius gyvenimus. Knygos personažu tampa ir Paryžius, kurį tiek Odilė, tiek pasakotojas mato iš savo perspektyvos, tačiau jie abu šį miestą vienodai pamilę. Romano veiksmas lėtas, mąslus, gyvenimas matomas ir parodomas tarsi iš vidaus, įvykiai bei apmąstymai atskleidžia egzistencines tiesas.

Valdas Papievis gimė 1962 metais Anykščiuose, čia baigė Jono Biliūno vidurinę mokyklą. 1980-1985 metais studijavo Vilniaus universitete lietuvių kalbą ir literatūrą. Nuo 1995 metų gyvena Paryžiuje, bendradarbiavo su „Laisvosios Europos“ radiju, dabar teikia žinias iš Prancūzijos LRT radijui, yra Prancūzijos lietuvių bendruomenės valdybos sekretorius. Nuo 1989 metų V. Papievis yra Lietuvos rašytojų sąjungos narys, pelnė daug Lietuvos literatūrinių premijų. Jis yra išleidęs keturis romanus, vertęs iš anglų, prancūzų kalbų. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas romaną „Eiti“ paskelbė kūrybiškiausia 2010 metų knyga, už jį autorius gavo Liudo Dovydėno premiją, skiriamą už geriausią metų romaną.

Vakaro moderatorius Liudvikas Jakimavičius kartu su Valdu Papieviu baigė Vilniaus universiteto Filologijos fakultetą. Abu jie buvo ir pogrindinio kultūros mėnraščio „Sietynas“ leidėjai. Pastaruoju metu Jakimavičius skelbia publicistinius tekstus internetinėje žiniasklaidoje, rašo įvairių žanrų kūrinėlius vaikams ir suaugusiems. Dar Atgimimo laikais jis išgarsėjo kaip kultinio TV spektaklio „Gaisrininkų legendos“ autorius ir „Šėpos“ teatro scenaristas.
Valdo Papievio romano „Odilė, arba oro uostų vienatvė“ pristatymas vyks sausio 15 d., (penktadienį) 19 val., Lübecker Str.101, D- 22087, Hamburge.