Lietuvos Kultūros Institutas

Lietuva Krokuvoje: kultūros sezonas 2015

Kultūros naujienos, Projekto Krokuva naujienos

K. Lupos Vilniuje pastatytas spektaklis „Didvyrių aikštė“ – vienas finalinių Lietuvos kultūros sezono Krokuvoje akcentų

Lietuvos kultūros institutas

(Dmitrijaus Matvejevo nuotraukoje: Krystianas Lupa repetuoja spektaklį „Didvyrių aikštė”)

Tarptautinio masto lenkų režisieriaus Krystiano Lupos pavasarį Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) sukurtas spektaklis „Didvyrių aikštė“ gruodžio 13, 14 dienomis bus pristatytas aštuntajame tarptautiniame teatrų festivalyje „Boska Komedia“ Krokuvoje. Šis renginys užbaigia Lietuvos kultūros instituto kuruojamą projektą „Lietuva Krokuvoje: kultūros sezonas 2015“ .

Gruodžio 8, 9 d. LNDT pristato dar vieną spektaklį Lenkijoje –  ketvirtajame Nacionalinių teatrų susitikime (Spotkanie Teatrów Narodowych, trumpiau – STN) Varšuvoje bus parodytas Yanos Ross režisuota Tadeuszo Słobodzianeko pjesė „Mūsų klasė“.

Pasak LNDT pranešimo, K. Lupos spektaklis po Lietuvoje vykusio „Sirenų“ festivalio sulaukė išskirtinio užsienio ekspertų pripažinimo, o gastrolių detalės Krokuvoje buvo derinamos beveik metus. Su festivaliu „Boska Komedia“ dar prieš premjerą buvo sutarta, kad pirmasis „Didvyrių aikštės“ rodymas Lenkijoje vyks būtent šio festivalio metu.

„Didvyrių aikštės“, sukurtos pagal Thomaso Bernhardo pjesę, gastrolių savo tėvynėje režisierius Krystianas Lupa laukia kaip premjeros: „Dar kuriant spektaklį Vilniuje, daugelį kartų susimąsčiau apie šios dramos aktualumą lenkiškame kontekste. O ypač dabar, kai žmogus klausia savęs apie tolimesnio gyvenimo prasmę, temos aktualumas tiesiog šokiruoja. Man šio spektaklio rodymas tėvynėje bus kaip premjera, dramatinė konfrontacija su žiūrovais. Jei mums per abu pasirodymus festivalyje „Boska Komedia“ pavyks pabudinti potencialią spektaklio energiją ir jo galimybę bendrauti su auditorija, jeigu (o tai yra labai svarbu) pavyks taip pateikti titrus, kad vertimas natūraliai įsilietų į spektaklio erdvę, lenkų žiūrovai galės mėgautis šiuo kūriniu, kaip savo patyrimo su Thomasu Bernhardu tęsiniu. Man įdomiausia tai, kaip žiūrovai priims pagrindinę paskutinės Bernhardo dramos temą, jo kartumą, jo ekstremalų išpuolį prieš mitus, gimusius iš neapykantos, jo išpuolį prieš ksenofobiją. Pamatysime…“

Festivalyje „Boska Komedia“ dalyvauja šalyje ir svetur kuriantys Lenkijos režisieriai. Ne vienas jų – pasaulinio pripažinimo sulaukęs kūrėjas, pavyzdžiui Krystiano Lupos mokiniai Krzysztofas Warlikowskis ir Grzegorzas Jarzyna. „Dalyvauti festivalyje kartu su savo studentais yra nuostabu! Šiemet jų bus tikrai daug, tiesą sakant jau net dvi kartos. Noriu pamatyti kuo daugiau spektaklių, bet niekam neteikiu pirmenybės“, – džiaugiasi Krystianas Lupa. Šiemet festivalio metu bus parodyta 30 įvairių spektaklių. Vilniuje sukurta „Didvyrių aikštė“ bus rodoma du kartus – gruodžio 13 ir 14 dienomis.

 

**** Lenkų kritikai apie „Didvyrių aikštę“

Po festivalio „Sirenos“ teatro kritikė iš Lenkijos Anna Roza Burzynska apie „Didvyrių aikštę sakė: „Labai įdomu matyti Lupą, kurį mes pažįstame kaip santykius tarp žmonių, šeimos krizes analizuojantį teatro talentą, tačiau Vilniuje jis prabilo ir apie politiką.“
Pawelas Sztarbowskis, Varšuvos Powszechny teatro meno vadovo pavaduotojas, teigė, kad „Didvyrių aikštę“ privaloma pamatyti visiems: „Žinau, kad spektaklis bus parodytas festivalyje „Boska Komedia“. Ir jis bus rodomas iškart po rinkimų, tad, manau, Lenkijoje „Didvyrių aikštė“ gruodį nuskambės dar garsiau nei dabar skamba Lietuvoje. Šį scenos kūrinį absoliučiai privaloma pamatyti. O Valentinas Masalskis yra vienas didžiausių aktorių, kuriuos kada nors esu matęs teatre“.

Stanisławas Godlewskis savo recenzijoje rašė: „Spektaklis, kuriame minimalizmas derinamas su didybe, priartėja prie tobulumo – visi aktoriai vaidina puikiai, Łukaszo Twarkowskio vaizdo projekcijos alsuoja melancholine aura, o Misalos muzika pasigirsta tik tada, kai būtina. Garsai viso spektaklio metu subtilūs, bet pabaigoje auga ir kelia nerimą. Garsėja šūkavimai iš aikštės, kuriuos girdi tik našlė ir žiūrovai. Nėra galimybės pabėgti. Paskutinė vakarienė bute prie Didvyrių aikštės yra brutaliai pertraukta. Tamsoje apšviestas profesoriaus veidas išreiškia absoliutų siaubą. Galiausiai triukšmo ir klejonių spaudimo neatlaiko lango stiklas.“