Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Dailininkei Rūtai Jusionytei – prestižinis Paryžiaus menų akademijos apdovanojimas

Lietuvos kultūros institutas

Lapkričio 18 d. Prancūzijos instituto Menų akademijoje Académie des Beaux –Arts Paryžiuje gyvenančiai lietuvių dailininkei Rūtai Jusionytei buvo iškilmingai įteiktas apdovanojimas už geriausią 2015 metų figuratyvinę skulptūrą.

Kaip pranešė Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje Vida Gražienė, Paryžiaus centre esančiuose ištaiginguose rūmuose Akademijos Prezidentas, architektas Aymerik Zublena ir Akademijos viceprezidentas, garsus dailininkas Érik Desmazières iškilmingai pasveikino gausiai susirinkusius prancūzų kultūros, meno, kultūros politikos, tarptautinės diplomatijos atstovus bei pasidžiaugė apdovanojamų menininkų kūrybiniais pasiekimais.

Lietuvių dailininkė Rūta Jusionytė pelnė pripažinimą už skulptūros savitumą ir originalumą. Menininkė buvo apdovanota kartu su iškiliais Europos menininkais. Marc Desgrandchamps buvo įvertintas už tapybą, Markus Lupertz –už skulptūrą, už muzikinę kūrybą Philippe Leroux ir kt. Menininkus apdovanojimams atrinko ir jų kūrybą vertino ypatingai autoritetinga Paryžiaus menų akademijos akademikų, menininkų komisija.
Dailininkė Rūta Jusionytė gimė 1978 m. Klaipėdoje. 1996 m. studijavo Klaipėdos dizaino katedroje, Vilniaus dailės akademijoje. 2001 m. baigusi mokslus Lietuvoje, išvyko gyventi ir dirbti į Prancūziją. Nuo 2003 m. pradėjo rengti pirmąsias parodas Lietuvoje ir užsienyje. Jau daugelį metų Paryžiuje gyvenanti ir aktyviai kurianti dailininkė pelnė ypatingą prancūzų meno visuomenės pripažinimą, savo kūrybą eksponuoti kviečiama į geriausias Prancūzijos galerijas, jos kūrinių yra įsigiję muziejai, privatūs kolekcionieriai.

Pasak meno kritikės Marie Deparis-Yafilm figūra Jusionytės skulptūroje ir tapyboje – esminė jungtis. Plenarinė struktūra išlaiko balansą su centrine figūra, taip visada gerbiama kompozicija. Figūros klausimas išlieka tranzitinėje būsenoje – „perkeltinis” – Jean-Francois Lyotard apibūdinimu.

Daugiau informacijos apie dailininkę Rūtą Jusionytę – http://www.rutajusionyte.com/