Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Arvydo Baryso filmo „Tarp keliaujančių kopų“ pristatymas Berlyne

Lietuvos kultūros institutas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nuotrauka – iš filmavimo aikštelės

Š. m. spalio 27 d. LR ambasadoje Berlyne, Lietuvos-Vokietijos kultūros istorijos analų programoje, bus pristatytas naujausias lietuvių riežisieriaus Arvydo Baryso filmas „Tarp keliaujančių kopų“ apie Nidos menininkų koloniją, miestelio  istoriją bei ten gyvenusių ir kūrusių menininkų gyvenimus.

„Jau ne vienerius metus domiuosi buvusia menininkų kolonija Nidoje ir ne tik dėl Thomo Manno namelio. Daugiau kaip 125 metus Kuršių Nerija traukė menininkus, o traukos epicentre buvo Nida, gražiausia Nerijos vietovė.“ – pasakoja filmo autorius. Šis filmas sukurtas remiantis dokumentais ir fotografijomis. Jame pasakojama apie čia gyvenusius ir dirbusius menininkus. Filme „Tarp keliaujančių kopų“ vaizduojami Kuršių Nerijos peizažai, nedidelės vaidybinės scenos jungiamos į organišką ir gyvą menininkų kolonijos Nidoje visumą.

Arvydas Barysas – režisierius, operatorius, prodiuseris ir filmų kūrimo kompanijos vadovas. Jis sukūrė per 100 įvairaus žanro filmų, pasakojančių apie įvairias asmenybes ir jų gyvenimo kelius, kultūros paveldą, gamtą, ekologinį švietimą, edukaciją bei sintezę tarp jų. Jo filmai pelnė pripažinimą Lietuvoje ir prestižinius tarptautinius įvertinimus.

Arvydo Baryso istorinis-dokumentinis filmas „Tarp keliaujančių kopų“ pasakoja apie Kuršių Neriją, – šimtmetį – nuo 1850-jų iki 1945-jų – traukusią vokiečių menininkus. Prūsijos Sachara, „Šiaurės perlu“ vadinamą, atokų nuo civilizacijos pakraštį, pamėgo Karaliaučiaus dailės akademijos profesoriai ir auklėtiniai, o vėliau ir kiti vokiečių kultūros ir meno veikėjai. Tarp jūros ir marių nusidriekusi Nerija su aukščiausiomis Europoje smėlio kopomis ir archajiška vietinių žvejų bendruomene taip žavėjo vokiečių impresionistus ir ekspresionistus, kad kai kurie jų čia pasistatė namus ir apsigyveno. Net ir netekę galimybės po 1945 metų ją aplankyti, dar 20 metų po to vokiečių dailininkai tebetapė savo prisiminimus iš Nidos dailininkų kolonijos laikų. Tad daugiau nei 30 metų Neriją filmuojantis kino režisierius Barysas ir meno istorijos tyrinėtojas dr. Jörn Barfod atkuria šio reikšmingo vokiečių kultūros paveldo Lietuvoje atminimą bei suteikia tvirtą pagrindą tolimesniems kultūriniams Lietuvos ir Vokietijos ryšiams.

Filmas „Tarp keliaujančių kopų“ buvo kuriamas 2013-2015 m., jo trukmė 43 min., jis yra įgarsintas vokiečių ir lietuvių kalbomis

Po filmo peržiūros Berlyne kino mylėtojai turės progą pabendrauti su režisieriumi diskusijos, kurią modernuos dr. Jörn Barfod – ilgametis režisieriaus kolega ir draugas, metu. Barford, kuris aktyviai prisidėjo prie šio filmo kūrimo istorinės ir tekstinės dalies, studijavo meno istoriją, etnologiją ir priešistorinę ir ankstyvąją istoriją Kylyje ir Vienoje. Šiuo metu jis yra kuratorius Rytų Prūsijos valstybiniame Liuneburgo muziejuje. Menotyrininkas yra eilės straipsnių, skirtų Rytų Prūsijos tematikai autorius, ne vieną savo tekstą skyręs Nidos meno kolonijai.

Filmo pristatymas vyks spalio 27 d., 19 val., LR ambasadoje Berlyne, Charitestr. 9, 10117.

Pristatyme dalyvaus filmo autorius, vakarą modernuos dr. Jörn Barford.

Projekto partneriai – Lietuvos kultūros institutas.

Pranešimą parengė LR kultūros atašė Vokietijoje Gabrielė Žaidytė