Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Vavelio karališkojoje parodoje – LDK valdovų rūmų vertybė

Lietuvos kultūros institutas

Andzej Banaś nuotrauka

Margarita Alper, LRT

Nuo penktadienio Krokuvos Vavelio karališkojoje pilyje, nuolatinėje Reprezentacinių apartamentų ekspozicijoje, Kariuomenės peržiūros salėje, eksponuojama Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų vertybė – XVI amžiaus vidurio gobelenas, puošęs Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto rezidenciją Vilniuje.

Šioje salėje greta Vilniaus gobeleno eksponuojami kiti heraldiniai Žygimanto Augusto audiniai, saugomi Vavelio karališkosios pilies rinkiniuose.

„Menine prasme šitas gobelenas gal nėra vertingiausias iš visos kolekcijos, juolab nėra austas aukso ir sidabro gijomis, bet istorine prasme tiek Vilniaus rūmams, tiek Krokuvos Vaveliui tai –vienas įdomiausių ir vertingiausių audinių, nes jis gali būti bene pirmasis Žygimanto Augusto serijos, kurį jis užsakė dar būdamas tik Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu ir greičiausiai būtent Vilniaus rezidencijai“, – pasakojo Valdovų rūmų muziejaus direktorius Vydas Dolinskas.

Krokuvos Vavelio karališkojoje pilyje yra išlikę daugiau kaip 100 unikalių Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto gobelenų, kurie kadaise puošė Krokuvos, Vilniaus, Varšuvos ir kitas bendrų valdovų rezidencijas. Žygimanto Augusto herbinis gobelenas įsigytas aukcione Paryžiuje ir tai – vienintelis jo gobelenas, kuris kada nors buvo pasirodęs meno rinkoje.

„Prieš porą metų sudrebino žinia, kad Paryžiuje aukcione parduodamas Žygimanto Augusto gobelenas su herbais. Be abejonės, bandėme jį įsigyti, o kai sužinojome, kad kažkas jį nusipirko, šiek tiek sunerimome. Tačiau kai paaiškėjo, kad gobeleną įsigijo Valdovų rūmai, labai apsidžiaugėme, nes tai – ideali vieta. Šis gobelenas – savotiškas tiltas, jungiantis mūsų valstybes ir istorines rezidencijas“, – pasakojo Vavelio karališkosios pilies direktoriaus pavaduotojas Jerzy T. Petrus.

Gobelenas Krokuvoje bus eksponuojamas iki sausio vidurio, o kitų metų pradžioje Vilniuje, Valdovų rūmuose, bus surengta bendra trijų Varšuvos, Vilniaus ir Krokuvos rezidencijų paroda, skirta Šv.Stanislovo ordinui.