Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuviški akcentai tarptautinėje Geteborgo knygų mugėje

Lietuvos kultūros institutas

Asociatyvinė nuotrauka. Autorystė – Rūta Statulevičiūtė-Kaučikienė.

Rugsėjo 24-27 d.  Europos šalių leidėjus, literatūros ir leidybos specialistus sukvies Geteborgo knygų mugė (Švedija). Vienoje didžiausių Skandinavijos knygų mugių dalyvaus ir rašytoja Paulina Pukytė.

P. Pukytė dalyvaus tarptautiniuose seminaruose, kurie vyks Europos kultūros institucijų asociacijos stende, pavadintame “Europos kavinė”. Tai bendras EUNIC klasterio Stokholme projektas, kuris Geteborgo knygų mugėje sėkmingai gyvuoja jau antrus metus.

„Europos kavinė” neišvengiamai kvepės kava ir šokoladu, mugės lankytojai galės čia išgirsti rašytojus iš daugiau nei 12-os Europos šalių, diskutuojančius apie laisvę. Besimėgaudami nemokama kava, klausytojai galės išgirsti ir balsu skaitomas knygų ištraukas nacionaline kalba, įsigyti knygų.

Rugsėjo 25 d. Europos kavinėje Pukytė diskutuos apie kalbos įtaką rašymui kartu su Rumunijos rašytoja Carmen Burgan, rašymo ir kitų menų santykį ji aptars su  rašytoja iš Italijos Melania M. Mazzucco, ar buvimas vyru arba moterimi įtakoja rašymo stilių kalbėsis su rašytoja iš Čekijos Iva Pekarkova. Taip pat mugės klausytojai Pukytę galės išgirsti diskutuojant ir taip vadinamame didžiajame mugės seminare, nagrinėjančiame painius leidėjų ir rašytojų  ryšius globalioje knygų rinkoje (kartu su Andras Visky, diskusiją moderuos Svate Weyer).

Paulina Eglė Pūkytė (gim. 1966 m. Vilniuje) – menininkė, rašytoja, eseistė, kultūros komentatorė. Baigė Vilniaus dailės akademiją, Londono karališkajame meno koledže apsigynė magistro laipsnį. 2001-2003 ir 2006 mm. dėstė Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institute. Kuria tarpdisciplininį meną daugiausia judančio vaizdo ir rastų artefaktų priemonėmis. Nuolatos rašo savaitraščiui 7 meno dienos, taip pat į kitus kultūrinius leidinius. Už šiuos straipsnius 2007 m. buvo apdovanota Kultūros ministerijos premija. Išleido tris grožines knygas: Jų papročiai (2005, Tyto Alba), Netikras zuikis (2008, Apostrofa), “Bedalis ir landarys” (2013, Apostrofa). Gyvena ir dirba Vilniuje ir Londone.

Projektas rengiamas bendromis Lietuvos ambasados Stokholme, Lietuvos kultūros instituto ir klasterio EUNIC in Stockholm pastangomis.

Pranešimą parengė LR kultūros atašė Švedijoje ir Suomijai Saulė Mažeikaitė