Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Yanos Ross spektaklio premjera Švedijoje

Lietuvos kultūros institutas

Scena iš Yanos Ross spektaklio „Šuns širdis”. Upsalos miesto teatro nuotrauka

Rugsėjo 17 d. Upsalos (Švedija) dramos teatre, sausakimšoje didžiojoje scenoje įvyko lietuvių-amerikiečių režisierės Yanos Ross režisuoto spektaklio „Šuns širdis” premjera. Tai jau antroji Ross spektaklio premjera, įvykusi  Upsaloje. 2014 m. režisierė šiame teatre debiutavo su spektakliu „Dėdė Vania”. Šis spektaklis tais pačiais metais buvo parodytas Tarptautiniame Tamperės teatro festivalyje.

Nors spektaklis „Šuns širdis” yra pastatytas pagal Michailo Bulgakovo apysaką, režisierė  pasirinko interpretaciją, atspindinčią nūdienos Švediją ir jai aktualias problemas, tokias kaip migraciją etc. Apžaisdama autentišką apysakos tekstą, Ross ir spektaklyje vaidinantys aktoriai provokavo švedišką publiką netikėtais sugretinimais ir akcentais, vertė jaustis nejaukiai, juoktis arba suirzti. Anot kritikų „šis spektaklis yra kitoks, nei yra įpratusi matyti Švedijos publika, jam nebūdingas korektiškumas”.

Ross baigė Yale’io universiteto dramos mokyklą, šiuo metu yra universiteto doktorantė. Dėstė teatro disciplinas, dirbo ir režisavo spektaklius Niujorke ir Berlyne. 2006–2007 m. buvo Fulbrighto stipendininkė. Režsierė sukūrė eksperimentinių filmų, režisavo TV laidų programoms HBO, „Paris‑Première“, „E! Entertainment“. Pastatė spektaklių Lietuvoje, JAV, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Vokietijoje bei Rusijoje. Lietuvoje pastatyta pjesė Tadeužo Slobodziako “Mūsų klasė” sudomino švedų prodiuserius ir režisierė buvo pakviesta bendradarbiauti su Upsalos dramos teatru.

LR kultūros atašė Švedijoje ir Suomijai Saulės Mažeikaitės informacij