Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuvos kultūros festivalis „Vilnius – Gdanske” Lenkijoje

Lietuvos kultūros institutas

2015 m. rugsėjo 3-6 d. vyks vienas populiariausių Gdanske festivalių „Vilnius Gdanske“. Per keturias festivalio dienas Gdansko gyventojams ir svečiams bus pristatytas platus menininkų iš Lietuvos būrys.

Rugsėjo 3 d. šiuolaikinio meno centre „Laznia“ bus atidaryta menotyrininkės Ramintos Jurėnaitės kuruota paroda „Šiaip mene aš – drąsus“. Parodoje, kuri vyks iki lapkričio 1 d., bus pristatyti naujausi Lino Jablonskio, Evaldo Janso, Jono Jurciko, Andriaus Kviliūno darbai.

Rugsėjo 4 d. Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo 25-ųjų metinių proga ką tik Solidarumo judėjimo gimimo metines atšventusiame Gdanske bus parodytas jaunosios kartos režisierės Giedrės Žickytės filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“, anksčiau su pasisekimu rodytas Varšuvos ir Krokuvos kino festivaliuose.

Rugsėjo 5 d. Gdansko gyventojams ir svečiams bus pristatytas lenkų kalba pasirodęs Kristinos Sabaliauskaitės romanas „Silva rerum“. Romaną, pasak LR kultūros atašė Lenkijoje Rasos Rimickaitės, „tiesiog nuostabiai į lenkų kalbą išvertė Izabela Korybut-Daszkiewicz, o išleido viena žinomiausių ir seniausių Lenkijoje „Znak“ leidykla, leidusi Česlovo Milošo, Vyslavos Šymborskos ir kitų Nobelio premijos laureatų kūrinius”. Susitikimą su Kristina Sabaliauskaite ves vienas žymiausių Lenkijoje rašytojų Pawelas Huelle, kurio kūriniai yra prieinami ir lietuvių kalba.

Jau dvyliktą kartą vykstančiame tarp Gdansko gyventojų itin populiariame festivalyje taip pat bus pristatyta lietuvių liaudies, roko ir populiarioji muzika. Didžiausią klausytojų skaičių kiekvienais metais pritraukia bendras lietuvių ir lenkų atlikėjų projektas „Free Culture Vilnius – Gdansk“, kuriame šiais metais pasirodys ir Petras Vyšniauskas.

Festivalio metu taip pat bus galima apsilankyti Vilniaus lėlių teatrui bei Vilniaus architektūrai skirtose parodose.

Festivalis „Vilnius Gdanske“, pasak jo organizatorių, yra puikaus kultūrų dialogo sinonimas, nuostabus Lietuvos ir Lenkijos menininkų kūrybingo bendradarbiavimo pavyzdys.

Festivalio „Vilnius Gdanske“ organizatoriai yra Vilniaus ir Gdansko miestų savivaldybės, LR garbės konsulas Gdanske, LR kultūros atašė.

Daugiau informacijos apie festivalį rasite nuorodoje.

 

Tekstą parengė LR kultūros atašė Lenkijos Respublikoje Rasa Rimickaitė