Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Tomas Venclova Sigtunos ir Stokholmo publikai skaitė eiles

Lietuvos kultūros institutas

Rugpjūčio 22-ą dieną žymus lietuvių poetas, rašytojas, eseistas Tomas Venclova dalyvavo Sigtunos literatūros festivalyje, vykstančiame nuo 2011 m. Festivalyje galima buvo sutikti tarptautines literatūros žvaigždes, tokias kaip Masha Gessen, Håkan Nesser, Kerstin Ekman, Dorthe Nors, Agneta Pleijel, Lena Andersson, Yvonne Hirdman, Tomas Venclova, Kristina Kappelin and Katarina Mazetti.

Festivalio metu pokalbyje su žurnaliste Maja Aase, Venclova bei britų poete Fiona Sampson diskutavo apie laisvę ir rašytojų situaciją tose šalyse, kur žodžio laisvė yra ribojama, kalbėjosi apie poezijos prasmę šiuolaikiniame pasaulyje. Tą pačią dieną vykusiame pokalbyje Tyla kaip Dievo atsakas jis kartu su švedų rašytoju ir vertėju Bngtu Jangfeldth ir Sampson analizavo Reginos Derijevos, kuri yra pripažinta katalikų poetė, kūrinius etc. Derijeva gyveno ir kūrė Sigtunoje. Kitą dieną Stokholme, Šv. Eugenijos bažnyčios didžiojoje salėje Venclova ir Sampson skaitė savo naujausias eiles, o tos pačios dienos vakare, susitikime su lietuvių bendruomene, vykusiame ambasadoriaus rezidencijoje, poetas pasidalino kultūrinėmis įžvalgomis.

Tomas Venclova – tarptautinei publikai pažįstamas lietuvių poetas, rašytojas, eseistas, literatūros tyrinėtojas ir Yale universiteto profesorius emeritas, daugelio literatūrinių premijų laimėtojas. 2014 m. Venclovai (kartu ir rašytojui Franz Mon) antrą kartą įteiktas prestižinis Petracos vardo apdovanojimas, kuris ypatingai svarbus siekiant Nobelio premijos. Švedų kalba 2000 – 2001 m. yra išleistos dvi Tomo Venclovos poezijos rinktinės – Samtal vintertid dikter 1956-2000, taip pat Former av hopp essäer (vertėjai Loreta Burnytė, Anna Harisson), taip pat jo keletas eilėraščių švedų kalba publikuoti poezijos rintinėje, išleistoje 2005 m. Švedijoje Litauen diktar: möte i gryningen (vertėjai: Liana Ruokytė, Juris Kronbergs). Fiona Sampson – britų poetė, rašytoja ir vertėja, tarptautinio žurnalo Poema įkūrėja ir prestižinio britų poezijos žurnalo Poezijos apžvalga redaktorė, pažįstama ir lietuviškai publikai. Šiuo metu Sampson dėsto poeziją Roehampton universitete.

Renginiai organizuoti bendromis Lietuvos kultūros instituto, Lietuvos ambasados Stokholme ir švedų organizacijų pastangomis.

Pranešimą parengė LR kultūros atašė Švedijoje ir Suomijai Saulė Mažeikaitė