Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Keliaujanti šiuolaikinės lietuvių tapybos ir fotografijos paroda išvyksta į Berlyną

Lietuvos kultūros institutas

Rugpjūčio 26 d. 19 val. Konrado Adenauerio fonde, Berlyne bus atidaryta keliaujanti šiuolaikinės lietuvių tapybos ir fotografijos paroda „Zachor. Žydiškojo Vilniaus įvaizdžių topografija“, parengta LR kultūros atašė Vokietijoje, Moses – Mendelssohno Europos žydų studijų centro (Potsdamas) bei Dailininkų sąjungos galerijos.   Parodoje, kuri buvo eksponuojama Vilniaus miesto rotušėje kovo mėnesį, po Berlyno toliau tęs savo kelionę į Pietų Afriką, Izraelį, Argentiną ir kitas šalis, kuriose gyvena gausios litvakų bendruomenės.  „Zachor“ – žodis hebrajų kalboje reikškiantis „prisimink“, tad paroda, kurioje daugiau nei 10. žinomų lietuvių menininkų reflektavo žydiškojo Vilniaus istoriją, Berlyne bus papildyta Brazio nuotraukomis, pasakojančiomis apie praeito šimtmečio prieškarinį Vilnių.

Vilnius Europoje nuo seno buvo žinomas kaip vienas didžiausių Rytų Europos žydų religinių ir kultūrinių centrų. Multikultūrinis miestas, simboliškai vadintas Šiaurės Jaruzale, turėjo savo ‘100 sinagogų miesto’ mitą bei realybes. Jame gyveno ir kūrė žymūs žydų tautybės mokslininkai, filosofai, rabinai, intelektualai, leidėjai ir menininkai.

Konrado Adenauerio fonde, Berlyne, rugpjūčio 26 d. atidaromoje parodoje „Zachor. Žydiškojo Vilniaus įvaizdžių topografija“ bus eksponuojama lietuvių tapytojų ir fotografų darbai, kuriais lietuvių menininkai pasakos apie savo asmeninį, intymų santykį su daugiatautės Lietuvos sostinės praeitimi. Taip jie kurs  vizualinį Vilniaus žydų topografijos naratyvą, kuris parodos atidarymo metu bus papildytas Arkadijaus Gotesmano ir Kęstučio Vaiginio džiazo improvizacijomis, tapybinėms ir fotografinėms interpretacijom Vilniaus žydų istorijos tema suteiksiančioms dar daugiau spalvų ir impulsų minčių erdvėms.

Paroda „Zachor. Žydiškojo Vilniaus įvaizdžių topografija“ – net tik vizualinės mūsų istorijos refleksijos, bet ir šiandien miesto ateičiai užduodami klausimai. Ar šis miestas kada vėl garsės savo tolerancija, papildydamas laisvos dvasios Europos miestų žemėlapį?

Kaip sako vienas parodos iniciatorių, Moses – Mendelssohno Europos žydų tyrimų centro Potsdame steigėjas prof. Julius Schops: „Aš labai laukiu šios parodos Berlyne. Tų darbų, kuriuose pasakojama apie dabar jau tik įsivaizduojamą žydiškąjį Vilnių. Darbų, kuriuos jau mačiau ir jie man pasirodė daug žadantys“.

Viena parodos kuratorių LR kultūros atašė Vokietijoje dr. Gabrielė Žaidytė pažymi, kad: „Ši paroda – ne tik tapybinės Vilniaus praeities reminescencijos, bet ir pamąstymai apie Vilniaus ir Europos sąsajas. Vizualiniai pasakojimai apie Vilniaus mitus ir realybes, kurias kuriame ir šiandien.“

„Mano darbai šioje parodoje primena mano vaikystėje sutiktų žydų netektis. Jie nepateko į koncentracijos stovyklas, jų nežudė, jie išvažiavo, išnyko, jų likimų nežinau. Atrodo, lyg miestas neteko kažko labai svarbaus, artimo, Vilnius tapo nebe toks spalvingas.“ – teigia parodoje dalyvaujanti tapytoja Arūnė Tornau.

Parodos atidarymas vyks rugpjūčio 26 d., 19 val., Konrado Adenauerio fonde, Tiergartenstr. 35, D – 10785, Berlynas. Paroda tęsis iki rugsėjo 4 d.

Parodos globėjas: dr. Hans – Gert Poettering, Konrado Adenauerio fondo pirmininkas, buvęs Europos parlamento prezidentas.
Parodos kuratoriai: Linas Liandzbergis, dr. Gabrielė Žaidytė, dr. Elke – Wera Kotowski.
Parodos partneriai: Konrado Adenauerio fondas.
Projekto rengėjai: LR kultūros atašė Vokietijoje, Moses – Mendelssohno Europos žydų studijų centras (Potsdamas), Dailininkų sąjungos galerija.
Projekto rėmėjai: Kultūros taryba, Geros valios fondas.

Tekstą parengė LR kultūros atašė Vokietijoje Gabrielė Žaidytė