Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Tarptautiniame festivalyje Švedijoje – devyni kolektyvai iš Lietuvos

Lietuvos kultūros institutas

Devyni liaudies šokių kolektyvai, ansambliai ir chorai iš Lietuvos dalyvauja rugpjūčio 5-9 dienomis Švedijos mieste Helsinbore vykstančiame festivalyje „Europeade“. Tai didžiausias kiekvienais metais rengiamas tarptautinis liaudies kultūros festivalis Europoje. Šių metų festivalyje dalyvauja 249 kolektyvai iš įvairių Europos šalių. Festivalio programą ir lietuvių kolektyvo pasirodymus stebi gausiai susirinkusi Švedijos lietuvių bendruomenė, šventės dalyvius iš Lietuvos pasveikins Lietuvos ambasadorius Švedijoje Eitvydas Bajarūnas.

Itin intensyvioje festivalio programoje – Klaipėdos J.Kačinsko muzikos mokyklos vaikų kolektyvo „Subatėlė“, Palangos kultūros centro pagyvenusiųjų šokių ansamblio „Bočiai“, grupės „Veliuonietis“ iš Vėliuonos miestelio, ansamblio „Velingis“ iš Priekulės, liaudies šokių grupės „Nėris“ iš Vilniaus, grupės „Skudučiai“ iš Gargždų, „Mingė“ iš Klaipėdos, kolektyvo „Dagilėlis“ iš Ukmergės, grupės „Pamušis“ iš Pakruojo rajono pasirodymai.

Europeados pradžia siejama su Mon De Clopper (1922-1998) vardu, pradėjusiu judėjimą už flamandų liaudies kultūros (Vlaamse Volkskunstbeweging) įtvirtinimą. Kartu su bendraminčiais dar 1964 metais jis pakvietė flamandus, olandus, anglus, prancūzus ir vokiečius, taip pat emigrantus iš Ukrainos, Jugoslavijos ir Lenkijos atlikti savo tradicines dainas ir šokius, pristatyti tradicinius kostiumus. Mon De Clopper taip ilgą laiką vadovavo festivaliui. Festivalis vyko daugelyje Europos šalių, o 2009 m. jos dalyviai buvo svetingai sutikti Klaipėdoje.

Informaciją parengė LR kultūros atašė Suomijai ir Švedijai Saulė Mažeikaitė