Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Antano Sutkaus fotografijų paroda Berlyne

Lietuvos kultūros institutas

Šių metų liepos 16-tą dieną Hiltawsky galerijoje Berlyne bus atidaryta Antano Sutkaus paroda „Žmogaus dienoraštis“ (People‘s Diary).

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Chevalier des Arts et Lettres (Meno ir literatūros) ordino kavalierius Antanas Sutkus – vienas žymiausių mūsų regiono fotografų, pirmosios lietuvių menininkų kartos lyderis, 7-tąjį XX amžiaus dešimtmetį kartu su kolegomis padėjęs lietuvių fotografijos mokyklos pagrindus. Lietuvos fotografijos Metras – Antanas Sutkaus yra ir vienas žinomiausių Lietuvos fotografų už mūsų šalies ribų, kurio kūryba Vokietijoje itin vertinama ir jau eksponuota ne vienoje prestižinėje galerijoje.

Parodą kovo – birželio mėnesiais buvo galima pamatyti žinomoje Greifsvaldo fortografijos galerijoje „STP Galerie“, liepą – rugsėjį ji bus eksponuojama Berlyno Hiltawsky galerijoje.

Antanas Sutkus, kurio užfiksuoti kasdienybės vaizdai lyginami su legendinių meistrų – prancūzo H. Cartier-Bressono ir vengro A. Kerteszo – darbais, Berlyne pristatys savo daugiau nei 50 metų kuriamą nesibaigiantį fotografijų ciklą apie Lietuvos žmones „People‘s Diary“.

„People‘s Diary“ – tai fotografija, kurioje ištirpsta ribos tarp informacinės ir meninės fotografijos, nes jų autorių domina ne grynoji dokumentika, bet žmogaus gelmė su jo džiaugsmais, vienatve, kančia ir atjauta. Jo mėgstami personažai – vaikai ir jaunuoliai, vidutiniai žmonės. Šio darbų ciklo tikslas buvo ir yra įamžinti nepasikartojančias akimirkas, kurias menininkas atranda žmonėse ir juos supančioje erdvėje. Tuomet kūriniai tampa tarsi fotografiniu socialinės, politinės ir meninės laikmečio istorijos reportažu su savo eile jau ikonomis fotografijos istorijoje tapusiomis nuotraukomis.

Kaip rašė Margarita Matulytė, Sutkus „pagrįstai priskiriamas prie didžiųjų pasaulio fotografijos meistrų ir teisėtai vadinamas lietuvių fotografijos Homeru – vientisa autoriaus viso gyvenimo kūryba ir yra epas, sudėtas iš kasdienybės fragmentų.“

Fotografas kalbėdamas apie savo fotografiją teigia: „Žmonės yra tokie, kokie yra, bet jei juos fotografuoju – jie yra „mano žmonės“, tokie, kokius aš juos matau. Savo kamera visuomet bandžiau perprasti mane supantį pasaulį“.

Antanas Sutukus gimė 1939 m. Kluoniškiuose, Vilniuje studijavo žurnalistiką, dirbo laikraštyje „Literatūra ir menas“ ir 1969 m. tapo Lietuvos fotografų sąjungos, kuriai ilgą laiką ir vadovavo, steigėju. Jo kūrybinėje biografijoje yra šimtai parodų pačiose įvairiausiose erdvėse – galerijose, festivaliuose, meno mugėse, kaip ir fabrikuose, mokyklose ir ministerijose.

Vokietijoje fotografijos gerbėjai Antano Sutkaus fotografija jau galėjo gėrėtis Greifsvalde, Miunchene, Kelne, Berlyne, Rostoke ir kituose miestuose. Šioje šalyje, kurioje jo kūryba itin vertinama ir gerai žinoma, paroda Berlyne taps dar viena galimybe įvertinti išskirtinę lietuvių fotografijos meistro kūrybą.

Parodos atidarymas vyks liepos 16d., (ketvirtadienį) 19 val., Hiltawsky Galerie, Tucholskystr.  41, D-10117, Berlynas.

Paroda „People‘s Diary“ bus eksponuojama liepos 17 – rugsėjo 5d.

Parodą rengia: Hiltawsky galerija, bendradarbiaudama su GALERIE STP ir LR kultūros atašatu Vokietijoje.

Pranešimą parengė LR kultūros atašė Vokietijoje Gabrielė Žaidytė