Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Kamilės Gudmonaitės spektaklis “Dievas yra DJ” pelnė antrąją vietą Spoleto (Italija)

Lietuvos kultūros institutas

2015 metų liepos 4-12 dienomis Spoleto mieste (Italija) vyko trečiasis Europos aukštųjų Teatro mokyklų festivalis Jaunas Europos teatras, kurio konkursinėje programoje Lietuvos muzikos ir teatro akademijos spektaklis „Dievas yra DJ“ (režisierė LMTA trečiakursė Kamilė Gudmonaitė) laimėjo antrąją vietą ir piniginį prizą.

 58-ojo tarptautinio Spoleto festivalio „Festival dei Due Mondi” („Dviejų pasaulių festivalis”) rėmuose organizuojamas Jauno Europos teatro festivalis-konkursas vyksta jau trečią kartą. Šio renginio iniciatorius ir pagrindinis organizatorius – ilgametis Nacionalinės Silvio d‘Amico Teatro akademijos Romoje direktorius, režisierius Lorenzo Salveti, kuris taip pat yra ir vienas iš EUTSA (Europos  teatro mokyklų ir akademijų sąjunga) steigėjų. Pagrindinis Jauno Europos teatro festivalio tikslas – propaguoti jauno teatro kultūrą, skatinti jaunuosius scenos talentus dalintis tarptautine patirtimi, artimiau supažindinti teatrų ir performatyvaus meno festivalių vadovus su ateinančios kartos talentingų kūrėjų darbais.

Jauno Europos teatro konkursinėje programoje šiemet dalyvavo 11 spektaklių iš Ispanijos, Italijos, Prancūzijos, Lietuvos, Vokietijos, Vengrijos, Slovakijos, Škotijos. Lietuvių spektaklyje „Dievas yra DJ“ (pagal Falk Richter pjesę bei Viktor Pelevin romaną “Generation P”) ieškoma tikrumo šiuolaikiniame kamerų, technikos, informacijos pertekliaus kuriamame pasaulyje, kuomet gyvenimas tampa absoliučia fikcija, o žmogus – savo paties atvaizdu, simuliakru. Spektaklis buvo minimas kaip vienas ryškiausių ir profesionaliausių. Pasak festivalio vadovo L. Salveti, kūrybinė spektaklio komanda ir pagrindinio vaidmens aktoriai Aurimas Bačinskas bei Jovita Jankelaitytė jį kerėjo drąsia ir nuoširdžia vaidyba, kuri tarp pradedančių aktorių nėra įprastas reiškinys. Spektaklis buvo įvardintas kaip “konceptualus, kupinas prieštaravimų, orginalus”.

Spektaklio režisierė šio festivalio premijuojama jau antrą kartą. Praeitais metais K. Gudmonaitės „Sapnas“ buvo įvertintas pirma vieta. Šį spektaklį stebėję garsiojo Teatro di Roma atstovai 2015 m. spalio 23 ir 24 dienomis pristatys  jį savo teatro scenoje Romoje. Po šių gastrolių K. Gudmonaitės “Sapnas” keliaus į  Prancūziją, kur dalyvaus tarptautinio festivalio Sens interdits Liono mieste programoje (Spalio 26-28). Čia jis bus rodomas net 5 kartus.

“Dievas yra DJ” kūrybinės komandos gastroles “išgelbėjo” privatus rėmėjas smulkaus verslo atstovas iš Italijos – Francesco Marziali, bendradarbiaujant su kultūros atašė Italijoje.Jauno Europos teatro festivalis vilioja ne vien kūrybiniais studentų darbais, bet ir eile juos lydinčių renginių kaip pagrindine festivalio programa, susitikimais su teatro žvaigždėmis bei kūrybiniais  seminarais.

Pranešimas LR kultūros atašė Italijoje Julijos Reklaitės parengtas pagal LMTA Tarptautinių ryšių skyriaus projektų ir programų koordinatorės Giedrės Kabašinskienės informaciją