Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Vokietijoje bus pristatoma keliaujanti paroda skirta Vilniaus žydų kultūrai

Lietuvos kultūros institutas

Birželio 19 d. – liepos 20 d. Friedricho – Alexandro Erlangeno – Niurnebrgo universiteto (FAU)  bibliotekoje veiks keliaujanti Vilniuje leistų bei į jidiš kalbą verstų knygų paroda: „Vilne – Wilna – Wilno – Vilnius. Žydiškas Vilnius. Vokiečiakalbės literatūros leidėjai ir vertėjai į jidiš kalbą jų knygų atspindžiuose“.

Parodos, kurios atidaryme sveikinimo žodį tars Erlangeno miesto merė dr. Elisabeth Preuss, LR kultūros atašė Vokietijoje dr. Gabriele Žaidytė, FAU bibliotekos rankraščių ir retųjų leidinių skyriaus vedėja dr. Christina Hofmann – Randall, prof. dr. Julia Obertreis –  Naujos ir naujausios istorijos katedros vedėja, tirianti Rytų ir Centrinės Europos istoriją, bei kiti garbūs svečiai, metu bus pristatyta Vilniaus, kaip multikultūrinio miesto istorija. Prof. dr. Julius Schoeps – Moses Mendelssohno Europos žydų studijų centro direktorius – skaitys paskaitą „Kiekvienas akmuo – knyga!“ apie vokiečių literatūros vertėjus ir leidėjus Vilniuje Antrojo pasaulinio karo išvakarėse.

1943 m. rugsėjo 23 d. buvo likviduotas Vilniaus geto. Likę gyvi jo gyventojai arba deportuoti, arba nužudyti Paneriuose. Taip baigėsi Lietuvos Jaruzalės, kaip buvo vadinimas žydiškasis Vilnius, istorija.

Kokius kultūrinius lobius saugojo ir puoselėjo litvakų žemė, puikiai iliustravo to meto žydų teatro ir literatūros kultūrinis landšaftas. Vilniaus žydai buvo ne tik žingeidūs jidiš literatūros skaitytojai, tačiau ir europinės, ypač vokiškos literatūros vertintojai. Be skaitymo malonumo Vilniaus žydų kasdiena būtų tapusi ne tik skurdesne, tačiau, jis jiems buvo ir labai svarbus bandant išlaikyti nepalūžtančią savo dvasią miesto gete.

Keliaujančioje parodoje, kuri buvo sukurta LR kultūros atašė Vokietijoje bendradarbiaujant su Moses – Mendelssohno Europos žydų studijų centru ir kuri jau buvo eksponuojama Berlyne, Diusburge, Vilniuje, Tel Avive ir Sulzbache – Rosenberge, pristatomos Vilniaus žydų leidyklos, leidiniai, autoriai ir vertėjai, taip pasakojant apie turtingą mūsų sostinės kultūrinį gyvenimą, kuris, įsiliejęs į Europos žydų pasaulį, buvo mūsų miesto jungtis su intelektualiąją Europa.

Kaip teigia Lietuvos Respublikos kultūros atašė Vokietijoje dr. Gabrielė Žaidytė: „Papildyta retais, Vilniuje pirmojo praeito šimtmečio pusėje leistais leidiniais iš Bavarijos žemės ir Erlangeno – Niurnbergo universiteto bibliotekos, ši paroda taps pirmąją paroda skirta Lietuvos istorijai, eksponuojama vieno prestižiškiausių Bavarijos universitetų bibliotekoje“.

Parodos atidarymas vyks birželio 19 d., 11 val., Friedricho – Aleksandro Erlangeno – Niurnbergo universiteto bibliotekoje.

Daugiau informacijos.

Projekto rengėjai:

LR kultūros atašaė Vokietijoje, Moses – Mendelssohno centras (Potsdamas), FAE, Werkstatt für Judische Geschichte.

Projekto partneriai:

Lietuvos kultūros institutas.

Parodą rėmė Lietuvos kultūros taryba.

Tekstą parengė LR kultūros atašė Vokietijoje Gabrielė Žaidytė