Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Vilniaus architektūros gido pristatymas Berlyne

Lietuvos kultūros institutas

Birželio 9 d. vakarą LR ambasadoje Berlyne skambės Vilniaus vardas. LR kultūros atašė Vokietijoje ir Berlyno leidykla DOM publishers rengia vakarą, skirtą Vilniaus architektūrai. Jo metu bus pristatytas vokiškai išleistas Vilniaus architektūros gidas (‚Architekturführer Vilnius‘ , 2015, Dom publishers, vertė S. Drude) ir diskutuojama apie šių dienų mūsų sostinės architektūrinį paveikslą. Diskusijoje dalyvaus architektūros istorikė dr. Marija Drėmaitė, leidėja Ūla Ambrasaitė ir architektas bei leidėjas dr. Philipp Meuser.  

2015 m. pradžioje viena žymiausių architektūrinių knygų leidykla Vokietijoje DOM publishers išleido Vilniaus architektūros gidą (Architekturführer Vilnius). Jis papildė jau kelis metus leidžiamą gausią leidyklos architektūrinių gidų seriją, tad šiuo metu greta Kijevo, Tokijo, Sankt Peterburgo, Milano, Rygos, Delio ir kitų miestų pristatomas ir modernusis Vilnius.

Knyga išversta iš bendrai „Architektūros fondo” ir leidyklos „Lapas” parengto leidinio „Vilnius 1900-2012. Naujosios architektūros gidas”. Leidinio tekstus rašė net 14 profesionalių architektūros istorikų ir kritikų, tad tai yra bene objektyviausia įmanoma šimtmečio Vilniaus architektūros apžvalga.

Vilniaus architektūros gide gausiai pristatoma susisteminta XX-XXI a. Vilniaus architektūros raida, pateikiama iki šiol nepublikuotų faktų ir duomenų, daug grafinės medžiagos. Tuo pačiu tai vadovas po seną ir naują, nepažintą, o gal dar neatrastą Vilnių, skirtas tiems, kam įdomi miesto architektūra ir kultūra. Vokietijoje ‚Architekturführer Vilnius‘ jau buvo pristatytas Tarptautinėje Leipcigo knygų mugėje 2015 ir tapo pirmuoju mūsų sostinės architektūros gidu išverstu į vokiečių kalbą.

Kaip teigia lietuviškojo Vilniaus architektūros gido leidėja, leidyklos ‚Lapas“ steigėja Ūla Ambrasaitė: „šis Gidas yra labai glaustas, tačiau įvairialypis šimtmečio Vilniaus kultūros istorijos paveikslas. Aprašydami architektūros objektus autoriai daug dėmesio skyrė socialinėms ir kultūrinėms detalėms papasakoti, kurios įdomios tiek specialistams, tiek plačiajai visuomenei, todėl Gidas yra populiarus tarp miesto svečių kaip išsamus vadovas po miestą ir ypač pauklausus tarp vilniečių kaip dovana užsienio kolegoms ir draugams“

Architektūros gido Vilnius pristatymas vyks birželio 9 d., LR ambasadoje Berlyne, Charitestr. 9, 10117.

Projekto rengėjai:

LR kultūros atašė Vokietijoje

DOM publishers

Leidykla LAPAS

Projekto partneriai:

VšĮ Architektūros fondas

Lietuvos kultūros institutas

Tekstą parengė LR kultūros atašė Vokietijoje Gabrielė Žaidytė