Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Gabrielė Labanauskaitė – tarptautiniame festivalyje Malmėje

Lietuvos kultūros institutas

Lietuvių dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė ir švedų režisierė Annalina Hertzberg kartu vedė teatro dramaturgijos dirbtuves „E-Myselves“ tarptautiniame teatro, performansų, šokio ir operos festivalyje „Scenkonstbiennalen“, Malmö mieste Švedijoje, kuris vyko gegužės 26-31 dienomis.

„E-myselves“ – tai praktinis istorijų konstravimo užsiėmimas, kurio dalyviai kurė istorijas neįprastu būdu – gamindami lėles. „Kadangi abi su Annalina kuriame teatrui ir kartu bendradarbiaujame jau šešerius metus, nesinorėjo eiti tradiciniu keliu: dramaturgė parašo dramą, režisierė ją įgyvendina scenoje, – teigia Gabrielė Labanauskaitė. – Priešingai, norėjosi kitų žmonių interaktyvumo, parodymo, kad naratyvas nebūtinai turi būti rimtas, sudėtingas, rezgamas tik specialų išsilavinimą turinčių žmonių“.

Dirbtuvėse „E-myselves“ dalyvavo dvylika skirtingų scenos menų atstovų iš Graikijos ir Švedijos. Kūrybinio proceso metu gimė ne tik skirtingos popierinės lėlės bei jų istorijos, bet buvo diskutuojama apie lyties stereotipus, tapatybę, menininko statusą visuomenės ir teatro bienalės kontekste. Dirbtuvių rezultatas buvo pristatytas festivalio „Scenkonstbiennalen“ dalyviams bei svečiams.

Daugiametę tradiciją turintis festivalis pritraukė daugiau nei 2000 festivalio dalyvių iš Švedijos bei viso pasaulio. „Scenkonstbiennalen“ programa sudaryta iš meninės bei edukacinės programos (konferencijų, seminarų, dirbtuvių).

Gabrielės Labanauskaitės dalyvavimas bienalėje įvyko bendradarbiaujant su Lietuvos ambasada Stokholme bei Lietuvos kultūros institutu.

Tekstą parengė LR kultūros atašė Švedijoje ir Suomijai Saulė Mažeikaitė-Teiberė