Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Pizoje vyko trečioji baltistikos konferencija

Lietuvos kultūros institutas

„Kalba pirmiausia yra atmintis, istorija, kūrybinė individo ir tautos energija, gyvybinė, būtina energija. Mes galime informuoti apie savo buvimą bet kokia kita kalba, o tą buvimą sukuriame tik sava, gimtąja, kalba. Be jos neliks ir mūsų” – rašo Sigitas Parulskis, taip primindamas lietuvių kalbos ir jos studijų reikšmę.

Gegužės 19 dieną Pizos Universitete vyko tarptautinė konferencija „Inconro di Baltistica” (liet. Baltistikos susitikimas), kurioje buvo aktualizuotos lietuvių kalbos ir kultūros studijos.

Pranešimus skaitė A. Smetona, P. Cuzzolin, I. Smetonienė, R. Ferri, D. Ardoino, V. Kardelis, C. Arciero, A. Catastini, G. Fusco, S. Piccini, A. Nuti, A. Laisis, A. Cerri, P. Bugiani, C. Carpini, A. Vitale, P. U. Dini. Konferencijoje susitikę lietuvių kalbos specialistai bei mūsų kalbą stdijuojantys Italijos akademikai diskutavo įvairiomis temomis – pradedant Lietuvių kalbos žodžių darybos bei kalbos politikos klausimais, baigiant Lietuviškų knygų vertimais ir leidyba Italijoje.

Tai jau trečioji profesoriaus P. U. Dini organizuota baltistikos konferencija Pizos Universitete, jos metu Pizos Universiteto Filologijos, lingvistikos ir literatūros fakulteto dekanas Mauro Tulli bei Vilniaus Universiteto Filologijos fakulteto dekanas Antanas Smetona pasirašė bendradarbiavimo sutartį tarp Vilniaus ir Pizos Universitetų.

Tekstą parengė LR kultūros atašė Italijoje Julija Reklaitė