Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Sulzbache-Rosenberge – paroda Vilniaus žydų kultūrai

Lietuvos kultūros institutas

Gegužės 22 – birželio 17 d. buvusioje Sulzbacho-Rosenbergo sinagogoje bus pristatoma keliaujanti Vilniuje leistų bei į jidiš kalbą verstų knygų paroda: „Vilne – Wilna – Wilno – Vilnius. Žydiškas Vilnius. Vokiečiakalbės literatūros leidėjai ir vertėjai į jidiš kalbą jų knygų atspindžiuose“.

Keliaujanti knygų paroda, kuri buvo sukurta prieš kelerius metus ir jau yra apkeliavusi eilę Vokietijos miestų ir eksponuota Izraelyje bei Lietuvoje, nuo gegužės 22 d. besidominčius Europos žydų istorija kvies į žymiąją buvusią Sulzbacho-Rosenbergo sinagogą.
Šioje parodoje, kurioje pasakojama apie permainingą žydiškojo Vilniaus miesto praeitį – nuo rabiniškojo mokslingumo centro iki geto įkūrimo ir nacionalsocialistų Vokietijos inicijuoto Vilniaus žydų sunaikinimo – svarbiausias akcentas Vilniaus ir Vakarų Europos kultūriniai ryšiai.

Žydų Apšvietos (hebr. haskalah) metu vadinamieji „berlyniečiai“, maskilimai (haskalos pasekėjai; hebr. mokytojas, žmogus, padedantis suprasti), stengėsi patraukti Vilniaus žydus prie haskalos, o Vilniaus leidėjams teko svarbus vaidmuo verčiant literatūrą į jidiš kalbą, kurią jie pateikdavo Vilniaus skaitytojams. Ir atvirkščiai – ir rabinų mokslingumas, ir kabalos įtaka, ir moderniosios politinės kryptys iš Vilniaus sklido į Berlyną.

Paroda, kurią sudaro vokiečiakalbių autorių kūrinių, išleistų Vilniaus leidyklose jidiš kalba, visų pirma yra skirta tų veikalų leidyklų ir vertėjų pristatymams. Joje eksponuojamos knygos tai daugiausia pirmieji leidimai, atsiradę Vilniuje praeito šimtmečio pradžioje. Tuo metu, kai Vilnius buvo vienas svarbiausių Europos žydų kultūros centrų, kai jame buvo skaitomi Thomo Manno, Brolių Grimų, Sigmundo Freudo, Gerhardo Hauptmanno ir kitų autorių tekstai, išversti ir į jidiš kalba išleisti Vilniaus žydų leidyklose.

Parodos atidaryme dalyvaus Sulzbacho – Rosenbergo miesto meras, LR kultūros atašė Vokietijoje Dr. Gabrielė Žaidytė, parodos kuratorė Dr. Elke – Vera Kotowski ir kiti.

Parodos atidarymas vyks gegužės 21 d., 19 val., Buvusioje Sulzbacho- Rosenbergo sinagogoje, adresu: Synagogenstraße 9, 92237 Sulzbach-Rosenberg.

Daugiau informacijos

Projekto rengėjai:
LR kultūros atašė Vokietijoje, Moses – Mendelssohno centras (Potsdamas), Buvusi Sulzbacho – Rosenbergo sinagoga, Werkstatt für Judische Geschichte.
Projekto partneriai:
Lietuvos kultūros institutas
Parodą rėmė Lietuvos kultūros taryba

Tekstą parengė LR kultūros atašė Vokietijoje Gabrielė Žaidytė