Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ premjera Berlyne

Lietuvos kultūros institutas

Gegužės 18-ą dieną Berlyne, Čekų kultūros centre, vyks lietuviško dokumentinio filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ premjera Berlyne. Peržiūroje dalyvaus ir filmą pristatys režisierė Giedrė Žickytė, garsi Lietuvių jaunosios kartos dokumentalistė.

Filmas rodomas minint 25-as Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metines bendradarbiaujant Lietuvos Respublikos kultūros atašatui Vokietijoje, Čekų kultūros centrui ir lietuviško kino dienoms “Litauisches Kino Goes Berlin”. Jis bus pristatytas Čekų kultūros centro kas antrą savaitę rengiamose peržiūrose “DokuMontag”, pristatančiose kontraversiškiausius, socialiai angažuotus dokumentinius filmus iš Rytų Europos.

Filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ premjera Berlyne – tai ir penketą metų vykstančio ir vis didesnio publikos pripažinimo sulaukiančio projekto “Litauisches Kino Goes Berlin tąsa, kuris kasmet Berlyne pristato naujausius lietuviškus filmus.

Šis filmas – tai subjektyvus jaunosios kartos požiūris į Perestoikos ir byrančios Sovietų Sąjungos laikus, bei naratyvo, kad „rokas ir džinsai sugriovė SSRS” atvaizdavimas. Tai vizualiai ir muzikaliai prisodrintas dokumentinis filmas apie Dainuojančią revoliuciją ir jo pagrindinį herojų – roko grupę „Antis”, kuri, sukurta kaip vienkartinis 1985 metų naujametinis pasirodymas-pokštas, tapo 9-o dešimtmečio teatrališku satyrišku rezistencijos simboliu ir „Roko maršų” pagrindiniu veidu paskutines dienas skaičiuojančioje Sovietų Lietuvoje.

Filmas, sukurtas 2011 metais ir jau spėjęs apkeliauti kelioliką Europos kino festivalių, buvo apdovanotas kaip geriausias Baltijos šalių dokumentinis filmas Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje.

Filmą režisavo ir scenarijų rašė Giedrė Žickytė, muziką kūrė Viktoras Diawara ir Vytautas Bikus, prodiusavo Dagnė Vildžiūnaitė („Just a Moment”), operatoriai-Audrius Kemežys, Eitvydas Doškus ir Rimvydas Leipus, montažo režisieriai – Giedrė Žickytė, Samuel Lajus ir Laurence Generet.

Filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ premjera vyks gegužės 18 d. 19 val., Čekų kultūros centre, Wilhelmstraße 44, Berlynas. Filmas rodomas lietuvių kalba su angliškais titrais. Po peržiūros vyks pokalbis su režisiere.

Projekto organizatoriai –LR ambasada Vokietijoje, lietuviško kino dienos “Litauisches Kino Goes Berlin”, Čekų kultūros centras.

Projekto partneriai: Lietuvos kultūros institutas.

Režisierės viešnagę Vokietijoje remia LR kultūros ministerija.

 Tekstą parengė LR kultūros atašė Vokietijoje dr. Gabrielė Žaidytė