Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Jono Meko interneto sakmė Venecijoje

Lietuvos kultūros institutas

Internet Saga (interneto sakmė) yra vienintelis virtualus projektas, skirtas menui internete tarptautinėje Venecijos meno bienalėje. 56-osios bienalės metu, gegužės 6 dieną buvo atidarytas specialus paviljonas, dedikuotas nepriklausomo kino legendai Jonui Mekui. Pasak paviljono kuratorių Francesco Urbano Ragazzi, Mekas pradėjo eksperimentuoti su naujomis audiovizualinėmis formomis internete dar 2006 m., todėl jis yra pirmoji šiuolaikinio meno žvaigždė internete.

Jono Meko kūrybą eksponuojantis projektas susideda iš dviejų erdvių ir specialios svetainės. Bendradarbiaujant su Zuecca projects, interneto sakmė pristato ne tik virtualų, bet ir fizinį ženklą mieste – paroda veikia Palazzo Foscari Contarini, šešioliktojo amžiaus didikų rezidencijoje, žvelgiančioje į Didįjį kanalą bei Spazio Ridotto, vos už 100 metrų nuo San Marco aikštės Venecijoe.

Palazzo Foscari Contarini yra simboliška erdvė, joje veikia pirmasis Venecijoje „Burger King“ restoranas, čia buvo atidaryta trijų intervencijų paroda reprezentuojanti Jono Meko produkciją internete. Duetas Francesco Urbano Ragazzi pasirinko šią vietą, kaip interneto metaforą tarp epochų ir medžiagų, istorijos ir prekybos, farso ir autentiškumo, elementų kurie apibūdina santykius virtualioje erdvėje. Greitojo maisto restoranas istoriniuose rūmuose – netipiška ekspozicinė erdvė, joje inkorporuotos  garso ir vaizdo instaliacijos, įsiliejo į aplinką ir ją virtualiai transformavo. Net septynis mėnesius parodoje, „Burger King“ restorane bus nuolat rodomi ir nematyti Jono Meko kadrai, todėl čia susipins meno visuomenės ir restorano lankytojų trajektorijos. O Calle del Ridotto, visai šalia San Marco aikštės, atidarymo proga vyko bemiegė naktis – tęstinė vieša nematytų Jono Meko filmų transliacija. Šios dvi vietos, du parodos skyriai, sujungti Didžiuoju  kanalu Venecijoje, pasakojo apie amžiną interneto erdvę, kurioje mes pradėjome gyventi tarp greitai ir lėtai. Pasakojimą pratęs interneto svetainė www.internetsaga.com.

 

Daugiau apie projektą:

Mūsų santykis su internetu pasikeitė, kalbant ne tik apie interneto meną, bet ir produkciją, sukurtą specialiai interneto sklaidai. Mūsų gyvenimas nebėra padalintas tarp online ir offline būsenų – išmanieji telefonai yra visada įjungti, todėl mes esame internete nuolat. Internetas nebėra vieta – virtualus pasaulis, kaip atrodė prieš dešimt metų, o laikas, kuris vyksta greta mūsų. Internetas siejasi su vis mažėjančia mūsų erdve ir atima vis daugiau mūsų laiko. Todėl atstovauti interneto meną Venecijos bienalėje, kaip daugelio šalių paviljonus nebepakanka. Interneto sakmės kuratoriai ieškojo naujos pasakojimo formos. Specialiai bienalei buvo sukurtas ne tik skaitmeninę kultūrą atspindintis paviljonas, bet ir atidarymo renginiai. Jonas Mekas pasirinktas kaip centrinė pasakojimo figūra, apimanti laikotarpį prieš ir po interneto. Dar 1960 metais įkūręs New American Cinema  ir Anthology Film Archives, šis Lietuvos-Amerikos menininkas niekada nenustojo eksperimentuoti, o 2006 jis sukūrė vaizdo dienoraštį internete, kuris, šiuo metu susideda iš daugiau nei 500 trumpametražių filmų. Jei teigiame, kad „YouTube” pradžia yra 2005-ieji, tai tikrai galime teigti, jog Jonas Mekas yra pirmoji šiuolaikinio meno žvaigždė internete. Kas geriau už jį, menininką kuris atstovauja audiovizualinės kalbos raidą, gali parodyti mums dabartį ir interneto ateitį?
Projekto kuratoriai Francesco Urbano Ragazzi, projektas vykdomas bendradarbiaujant su kultūros atašė Italijoje ir Lietuvos kultūros institutu.

Tekstą parengė LR kultūros atašė Italijoje Julija Reklaitė