Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Literatūros ir dizaino ekspertų viešnagė Lietuvoje

Lietuvos kultūros institutas

Šią savaitę į Vilnių, organizuojant Lietuvos kultūros institutui, atvyksta literatūros ir dizaino ekspertai iš vokiečiakalbių ir Skandinavijos šalių

Vakar, gegužės 4 d. su lietuvių literatūra susipažinti atvyko devynių leidyklų iš Vokietijos ir Austrijos atstovai ir lietuvių literatūros vertėjai Cornelijus Hellis, Saskija Drude-Koeth ir Markas Roduneris bei Leipcigo knygų mugės direktorius Oliveris Zille ir projektų vadovė Mariella Bremer. Šis vizitas, organizuojamas Lietuvos kultūros instituto ir LR kultūros atašė Vokietijoje, yra pasiruošimo Lietuvai tapti 2017 m. Leipcigo knygų mugės garbės viešnia dalis. Leidėjai ir leidyklų atstovai susitiks su lietuvių autoriais, jiems bus pristatytos lietuviškos knygos, susipažins su Lietuvos leidyklų atstovais, svečiai dalyvaus paskaitoje apie lietuvių literatūrą. „Stengiamės užsienio ekspertams sudaryti itin intensyvią ir patrauklią programą, kurios tikslas – supažindinti leidėjus ir su bendra lietuvių literatūros panorama, taip pat, kiekvienam leidėjui asmeniškai siūloma būtent jo leidyklos specifiką atitinkantys lietuvių literatūros kūriniai bei jų autoriai, – pasakoja Lietuvos kultūros instituto projektų vadovė Kotryna Pranckūnaitė, – tikimės, kad šis leidėjų vizitas jau netrukus leis pajusti bendradarbiavimo rezultatus”.

Tuo tarpu iš skandinavų fronto gegužės 4 d. 10-oje Dizaino savaitėje dalyvauti atvyko švedų ir suomių dizaino ekspertai. Bendradarbiaujant su Dizaino savaitės renginio organizatoriumi – Lietuvos dizaino forumu – ir LR kultūros atašė Švedijoje ir Suomijai, Vilniuje viešės Švedijos industrinio dizaino fondo direktorius, „The Bureau of European Design Associations” viceprezidentas, dizaino Oskaru tituluojamo prizo „Red Dot” komisijos narys, „Electrolux Design Lab” konkurso vertinimo komisijos narys Robinas Edmanas, seniausios Europoje dizaino organizacijos „Svensk Form” direktorė ir žurnalo „Form” redaktorė Ewa Kumlin, Suomijos dizaino organizacijos „Design Forum Finland” tarptautinių projektų vadovė Kristina Noor-Ilander ir skandinaviško dizaino ekspertas, Stokholme įkurtos galerijos „Designgalleriet” savininkas Stefanas Nilssonas. „Šis skandinavų vizitas – tai svarbi Dizaino savaitės dalis, – pasakoja Lietuvos kultūros instituto projektų vadovė Kristina Agintaitė, – renginio metu pasaulyje pripažinti savo sričių atstovai ne tik pasidalins gerąja patirtimi su Lietuvos dizaineriais ir dizaino sektoriais ekspertais, bet ir susipažins su lietuvių dizaino panorama”.